Ljubljana, sobota, 14. december 2019, 09:05

Evropski poslanci pozivajo k solidarnosti do beguncev

Evropski parlament
Foto © Alen Salihović

Stališča o begunski krizi so na okrogli mizi o razvojnem sodelovanju v Ljubljani izrazili evropski poslanci Lojze Peterle, Tanja Fajon in Igor Šoltes. Menili so, da se je treba lotiti vira problema, in pozvali k solidarnosti.

Poslanec Evropske ljudske stranke Lojze Peterle je prepričan, da novim razvojnim ciljem v svetu primanjkuje političnih prizadevanj in da ravno »napačne rešitve politike pripeljejo do tega, čemur smo priča sedaj«. Prav tako je menil, da v zvezi z izvorom begunske krize nismo veliko dosegli, ne na evropski in ne na svetovni ravni. O ukrepanju madžarskega premiera Viktorja Orbana, ki je sprva odredil gradnjo ograje na meji s Srbijo, zdaj pa tudi na meji s Hrvaško, je pripomnil, da je takšni odločitvi botrovala neodzivnost Evropske unije.

S tem se je strinjala poslanka socialistov in demokratov Tanja Fajon, ki pa ni prepričana, da bomo na evropskih tleh znali poskrbeti za spoštovanje tistih vrednot, na katerih smo zgradili Evropo. Fajonova je predstavila tudi pobudo z naslovom »Tudi ti si globalni sosed« in pozvala, da imamo sočutje do sočloveka. Pojasnila je, da so begunci lahko tudi priložnost v družbi, in pozvala, naj si ljudje ne ustvarjajo strahov vnaprej. Kot pomembno je omenila tudi srečanje svetovnih velesil, za kar si po njenih besedah prizadevajo mnogi diplomati.

Igor Šoltes iz skupine Zelenih ni preveč optimističen nad možnostjo pokazati več solidarnosti na evropski ravni. Kot je dodal, na ravni EU ni bilo težav o dogovoru o finančni pomoči, a se je zapletlo pri reševanju konkretnih ljudi. Presenečen je, kako ob vsej tehnologiji svet begunskega navala ni prej predvidel ter spomnil, da se je Italija leta ukvarjala z begunsko krizo, medtem ko jo je Evropa praktično pustila, da se s tem problemom ukvarja sama. Tudi sam je menil, da je nujno sodelovanje vseh držav članic, pa tudi širše.

Ne spreglejte: