Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Slovenski spored še bolj slišen na avstrijskem Štajerskem

| 26.09.2015, 15:57 Matjaž Merljak

V petek, 25. septembra 2015, popoldne so tudi rojaki, ki živijo v okolici Gornje Radgone na avstrijskem Štajerskem, zaslišali slovenski program, ki ga ustvarjajo v slovenskem uredništvu ORF v Celovcu. V Pavlovi hiši v Potrni so ob tem dogodku pripravili zelo prisrčno slovesnost, posebno izjavo je napisal tudi minister Žmavc.

Kot piše na spletni strani slovenskega uredništva ORF, so prvi oddajnik na avstrijskem Štajerskem vklopili 21. maja leta 2012 - to je bil oddajnik Sobota (101,9 MHz). Z njim je bil mogoč sprejem slovenskega radijskega sporeda ORF na frekvenci radia AGORA 105,5 na naselitvenem območju štajerskih Slovencev. 9. oktobra leta 2013 se je pridružil oddajnik Lučane/Klanci (frekvenca 98,4), zdaj pa še oddajnik Gornja Radgona na 92,6 MHz.

Oddajnik je tretji na osnovi kooperacije deželnih studiev ORF na Koroškem in Štajerskem z Radiem Agora 105,5. Tudi vsebine nastajajo v tesnem sodelovanju vseh omenjenih dejavnikov.


 

Pismena izjava ministra Gorazda Žmavca ob otvoritvi oddajnika ORF/Radia AGORA v Gornji Radgoni/Bad Radkesburg.

Na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu smo ponovno z velikim veseljem sprejeli novico, da bo sedaj mogoče spremljati radijski program v slovenskem jeziku tudi na območju avstrijske Radgone. S tem se nadaljuje zagotavljanje redne medijske oskrbe v slovenskem jeziku in uresničevaje pravic iz Avstrijske državne pogodbe iz leta 1955 na avstrijskem Štajerskem.

Prvič je bilo mogoče prisluhniti slovenskemu sporedu na ORF in radiu AGORA maja 2013 na južnem Štajerskem v občini Sobota in nato oktobra 2013 na območju Lučan. Sedaj pa bo pričel z delovanjem novi oddajnik za območje Gornje Radgone. Takšni dogodki so za pripadnike avtohtone slovenske manjšine v deželi Štajerski pomembne prelomnice, saj je bila slovenščina na Štajerskem skozi desetletja izrinjena iz javnega prostora. Še posebej me veseli, da se bo ta pomemben dogodek izvedel v Pavlovi hiši, ki je srce kulturnega delovanja slovenske manjšine na Štajerskem in ki si s kulturo sobivanja in sožitja ter dialoga že vrsto let prizadeva, da bi se slovensko besedo slišalo v domačih krajih.

Ob takšnih dogodkih me navdaja optimizem, da avtohtona slovenska manjšina v deželi Štajerski dobiva vidno mesto, ki ji je bilo v zgodovini toliko časa odrekano in ki je za obstoj te majhne in ranljive skupnosti tako pomembno.

S skupnim delom radia ORF in radia AGORA se gradijo mostovi med dvema narodoma in kulturama, tkejo se vidne in nevidne vezi, ki omogočajo medsebojno poslušanje, dopuščanje, sprejemanje, spoštovanje in razumevanje ter dajejo vrednost jeziku, ki je del bogate zgodovinske in kulturne dediščine tega obmejnega prostora.

Radijski program, ki že nastaja in bo nastajal, doprinaša k boljšemu poznavanju slovenske manjšine iz dežele Štajerske ter tudi iz dežele Koroške ter navsezadnje vzpodbuja sodelovanje in povezovanje med Slovenci na Koroškem in Slovenci na Štajerskem.

Ob koncu bi želel čestitati in se zahvaliti radiu ORF in radiu AGORA za dosedanje delo, za razumevanje žlahtnega pomena, ki ga ima vaše delo za obstoj in razvoj slovenske manjšine in za vsa vaša prizadevanja, ki so privedla do dodatne radijske ponudbe na avstrijskem Štajerskem.

Veseli me, da skupaj stopamo po novi poti odprtega dialoga in prijateljskega sodelovanja.

Minister Gorazd Žmavc

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...