Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Na praznovanju župnije Marije Vnebovzete (foto: Tone Ovsenik)
Na praznovanju župnije Marije Vnebovzete

Pestro dogajanje v Clevelandu

| 28.09.2015, 11:01 Matjaž Merljak

Tudi rojaki v Clevelandu spremljajo obisk papeža Frančiška v ZDA in srečanje družin v Filadelfiji, pestro pa je tudi jesensko dogajanje v slovenskih župnijah in na Slovenski pristavi.

V teh dneh se nahaja v naši deželi Sveti oče, papež Frančišek. Ob pristanku v Washingtonu, po tri dnevnem obisku Kube, ga je na letališču pozdravil predsednik Obama s soprogo in ostalimi delegati. Papež je presenetil, ko se je odpeljal, ne v limozini ali kakem razkošnem avtu, marveč je sedel v mali Fiat in se v spremstvu kolone odpeljal. Srečal se je naknadno z predsednikom v Beli hiši, vodil privatno molitveno uro z ameriškimi škofi, nagovoril združeni kongres, pozdravil in nagovoril zasedanje Združenih narodov v New Yorku in v Filadelfiji maševal ob Svetovnem srečanju družin. Je to pač zgodovinski obisk, papeža Frančiška prvi v Ameriki, ki bo pustil za sabo hrane za premišljevanje.

V petek, 25. septembra, je clevelandska škofija organizirala za družine takozvano »Novo pot življenja«. Ta dvodnevni program je potekal v semenišču v predmestju Wickliffe. Vabljeni so bili vsi člani družin in v soboto so bili pa vabljeni vsi moški od 18-ega leta naprej. Vse to je potekalo pod geslom »Iščeš mir in pomen v svojem življenju«.

V četrtek, 24. septembra, smo pa obhajali praznik blaženega Antona Martina Slomška. Poteka 16 let odkar ga je papež Janez Pavel II. proglasil za blaženega pred množico 200.000 tisoč zbranih na planjavi blizu mesta Maribor.

Slovenska šola Marije Vnebovzete na Slovenski pristavi
Slovenska šola Marije Vnebovzete na Slovenski pristavi © Tone Ovsenik

V petek, 11. septembra, je 40 bogoslovcev skupaj z profesorji iz semenišča obiskalo župnijo Marije Vnebovzete za ogled cerkve, večerno molitev in večerjo. To je del bogoslovnega programa izpostaviti bogoslovce raznolikosti Cerkve, posebno naših mestnih župnij. Večina bogoslovcev v teh časih prihaja iz predmestnih župnij in veliko jih nima priliko spoznati ali videti življenje kulturno bogatih narodnih mestnih župnij. Bogoslovci so bili zadovoljni in so uživali v župnijski gostoljubnosti in spoznanju življenja te župnije.

Na Slovenski pristavi so pa v soboto zvečer pristavski taborniki pripravili večerjo in plesno zabavo. Postregli so s tipično jesensko večerjo školjk in seveda govejim izrezkom. Množici navzočim se je tudi pridružil slovenski ambasador v Ameriki, Cerar. Bil je ravno navzoč v našem mestu, ker se je na predvečer udeležil otvoritve razstave o prvi svetovni vojni, ki je sedaj v Slovenskem arhivu v stavbi Slovenskega narodnega doma na St. Clair Aveniji.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...