Alen SalihovićAlen Salihović
Nastop orkestra na prireditvi Ob taktu barv (foto: Svobodna Slovenija)
Nastop orkestra na prireditvi Ob taktu barv

Ob taktu barv 2015

| 25.09.2015, 13:32 Matjaž Merljak

San Martin je mesto na severozahodu Velikega Buenos Airesa. Tam deluje zelo aktivna slovenska skupnost. Ena tradicionalnih prireditev je večer imenovan »Ob taktu barv«, ko združijo likovno razstavo z glasbenim dogodkom. Pobudnik in duša večera je dr. Viktor Leber. Letos je bil že trinajsti po vrsti.

Potekal je v soboto, 15. avgusta. Najprej je v gornji dvorani vse navzoče je toplo pozdravila Marta Jenko Škulj in predstavila umetnico Adriano Omahna, ki nas je obogatila s posebno razstavo pod naslovom »Anastazija pod Južnim križem«. Po izrečeni dobrodošlici nas je razveselila Vokalna skupina Mučačas, ki nam je pod vodstvom prof. Lučke Marinček Kastelic eno slovensko in eno argentinsko folklorno pesem.

Sledilo je odprtje razstave. Majda Bukovec je prisrčno prebrala besedilo, ki ga je strokovno pripravil naš umetnik Ivan Bukovec in tudi sam nekoliko ganjen izrazil čestitke Adriani Omahna.

Večer se je nadaljeval v spodnji dvorani doma, kjer se je ob 21. uri začel koncert. Pozdravil je kulturni referent inž. Tone Podržaj in po špansko predstavil skupino navdušenih mladih glasbenikov. Ensamble orquestal del Instituto Ballester je nastal leta 2003. Skupino sestavljajo učenci in bivši učenci nemške šole Instituto Ballester, ki jih druži ljubezen do glasbenega delovanja. Trenutno jo vodita Federico Popoff in Toni Podržaj, ki sta tudi priredila posamezne skladbe .

Ob taktu barv 2015
Ob taktu barv 2015 © Svobodna Slovenija

V imenu skupine je pozdravil in se zahvalil Federico Popoff, ki je tudi napovedoval posamezne skladbe. Po skrbni uglasitvi glasbil je zadonela prva pesem Valse triste (Jean Sibelius). Sledili so izbrani deli skladbe Cuadros de una exposición, ki jo je Modest Mussorgsky komponiral leta 1874. Na sporedu je bil še domači Astor Piazzolla: Milonga del ángel, Muerte delángel, Vuelvo al Sur (s petjem sodeloval Tone Podržaj) / Libertango.

Publika je pozorno spremljala čudovito izvajanje skupine in mlade nagradila z navdušenim aplavzom. Čestital jim je tudi predsednik doma in jim izročil diplome v spomin na ta večer, ki se ga je udeležila tudi prof. Margarita. Veseli nas, da se člani našega doma udejstvujejo tudi drugod in da lahko na našem odru pokažejo svoje talente. Bravo! Na gledališkem listu, ki ga je oblikovala Regina Truden Leber, je tudi zapisano, da je večer podprl Urad vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Večer so rojaki zaključili ob pogrnjenih mizah in ob okusnih dobrotah.

Skupni nastop na srečanju Ob taktu barv 2015
Skupni nastop na srečanju Ob taktu barv 2015 © Svobodna Slovenija

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...