Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
V Marijini dolini je tudi kapelica Marije Pomagaj (foto: Mirko Cuderman)
V Marijini dolini je tudi kapelica Marije Pomagaj

6. obletnica Marijine kapelice v Queenslandu

| 23.09.2015, 10:46 Matjaž Merljak

V Queenslandu v Avstraliji so od četrtka 10. do sobote, 12. septembra 2015, praznovali šesto obletnico Marijine kapelice. Ob tem so na obisk prišli rojaki iz Melbourna, slovesnosti se je udeležila tudi častna konzulka naše države za Queensland Nevenka Golc Clarke.

Letošnje praznovanje naše Marijine kapelice je po zaslugi obiska rojakov iz Melbourna trajalo kar več veselih dni. V četrtek so romarji z avtobusom prišli v Caboolture, kjer je na začetku znanega in popularnega Sunshine coasta. V Caboolturi sta patra David in Ciril darovala slovensko sv. mašo za nas vse prisotne. Tam se nam je pridružila tudi naša častna konzulka ga. Nevenka Golc Clark. Tam ima Nevenka tudi slovenski konzulat v Caloundri na Sunshine Coastu. V lepo urejenem parku Caboolture Centenery parku smo imeli v prijetni družbi okusno kosilo ocvrtih piščancev in ostalih dobrot. Od tam smo nadaljevali pot na Bribie Is, kjer smo se ustavili pri grobih Cvetkota Mejača, Georga in Pavle Marinovič ter tam zmolili za vse pokojne rojake. Od tam smo nadaljevali še en kilometer poti proti Pacifiku, kjer je imenitna peščena obala z lepim razgledom. Bribie Island ima lepe obale za ljubitelje surfa – morskih valov, kakor tudi mirne morske obale na notranji strani otoka.

Obiskali smo še eno znamenitost, pomembno za nas Slovence, in sicer velika stenska freska svetega Krištofa, ki ga je narisal sedaj že pokojni znani umetnik Tone Kralj. Ta freska krasi dom Franca in Majde Visočnik. Franc nas je vse z veseljem sprejel in nam ponudil popoldansko postrežbo kave z pecivom. Srečanje pri Visočniku je bilo veselo in zanimivo. Ker nas je bilo lepo število gostov, se je hitro pokazala spretnost naših gospodinj, da smo bili v domači družbi vsi lepo in hitro postreženi. Mudilo se jim je naprej, ker sta jih Marta in Jože Gjerek v njihovem domu na Gold Coastu pričakovala z dobro večerjo. Marta in Jože sta mi posebej naročila naj vsem navzočim posredujem lepe pozdrave in se jim zahvaljujeta za lepo družbo in obisk.

6. obletnica Marijine kapelice, 2015
6. obletnica Marijine kapelice, 2015 © Mirko Cuderman

Bil so lepi sončni dnevi – tipično queenslandsko vreme. Naslednji dan v petek je bil dan oddiha in ogled zanimivosti Zlate obale. Romarji, s katerimi sem govoril v soboto na romanju v Marijini dolini, so mi pripovedovali svoje zanimive dogodivščine prejšnjega dneva. V soboto 12. sept. so melbournčani z avtobusom prispeli v Marian Valley, kjer je bila ob 11. uri slovesna sveta maša s štirimi duhovniki: pater David, pater Darko, pater Ciril in fr. Michael. Zelo poučna in zanimiva pridiga patra Davida je naredila lep vtis slovenskega praznovanja na nas vseh, ki smo bili v Marijini dolini. Ta dan smo veliko Marijino svetišče spremenili v slovenski hram, čeprav je bilo precej avstralskih in drugih vernikov. Po maši smo šli v procesiji iz Marijinega svetišča do naše kapelice Marije Pomagaj. Za banderi Brezjanske Marije in sv. Cirilom in Metodom, ki sta jih nosila predsednika društva Planinke g. Tone Brožič in predsednik Lipe g. Jani Pal, smo jim v procesiji sledili in peli pete lavretanske litanije. Pri kapeli smo nadaljevali s petjem znanih Marijih pesmi. Pater Darko, ki naš duhovnik za Queensland, ima posebno dober pevski talent, ki nam je s svojim petjem poživil slovesnost, za kar smo mu posebno hvaležni.

Zbrani ob 6. obletnici Marijine kapelice
Zbrani ob 6. obletnici Marijine kapelice © Mirko Cuderman

V Marijini dolini je bil pravi Slovenski dan, čeprav je bilo tam tudi veliko drugih, ki ne razumejo naš slovenski jezik.

Res je, čeprav ne razumejo jezika, pa radi poslušajo naše pesmi. To so mi drugi že večkrat povedali. Spored svečanosti je uspešno nadaljeval pater Ciril. Pater je bil povezan z nami in nam je vsestransko pomagal vse od blagoslovitve zemljišča in graditve kapelice naprej. Pater Ciril se je posebno lepo zahvalil Jožetu in Marti Gjerek za tako lepo urejeno in tudi dobro vzdrževano kapelico. Posebno pa smo bili veseli navzočnosti častne konzularke Nevenke Golc Clarke, ki se vedno rada udeleži slovenskih prireditev. Tudi Nevenka nas je vse pri kapelici pozdravila, posebno tiste, ki so naredili tako dolgo pot do tega vsakoletnega vseslovenskega srečanja. Pozdravila sta nas tudi predsednika društva LIPA Jani Pal in društva PLANIKA Tone Brožič. Predsednik Jani Pal nam je še zaupal posebno zanimivo skrivnost. Ob času gradnje kapelice pred 6-imi leti je v vrtu pred Marijino kapelo zakopal steklenico rdečega vina, namenjena posebno za patra Cirila. To steklenico so po končanem obredu previdno skopali ven, očistili in dali patru Cirilu, kot znak zahvale tamkajšnjih rojakov. Pater Ciril se je moral v soboto posloviti od nas, ker so ga v nedeljo čakale dolžnosti v Melbournu.

Duhovniki ob 6. obletnici Marijine kapelice
Duhovniki ob 6. obletnici Marijine kapelice © Mirko Cuderman

Kdo pa je organiziral in pripravil ves spored tega praznovanja?

Pater Ciril je bil pobudnik za melbournške romarje. Marta in Jože Gjerek pa vsako leto pripravita pravo gostijo za vse navzoče romarje. Posebno zahvala in priznanje za celoten program praznovanja pa gre Mariji Anžič – laični misijonarki, ki vedno tako uspešno vodi vsa dogajanja, organizira vse priprave in in pozna in ve in skrbi za vse potrebe, da se vedno imamo lepo. Mariji gre tudi zahvala za vse posnete slike, da nam ostanejo v trajnem spominu. Pater Darko in pater David pa sta v nedeljo darovala sveto mašo za rojake za rojake na Zlati obali v slovenskem društvu Lipa. Po maši je sledilo dobro domače kosilo, ko so ga pripravile tamkajšnje gospodinje na Gold Coastu. Obisk vseh treh slovenskih duhovnikov – frančiškanskih patrov, kakor tudi vseh romarjev, ki so naredili nad 2 tisoč km dolgo pot do nas, nam je tokrat omogočil res lepo in nepozabno srečanje, za kar smo jim res hvaležni.

V Marijini kapelici
V Marijini kapelici © Mirko Cuderman

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...