Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Obešene krave pred Evropsko komisijo (foto: ARO)
Obešene krave pred Evropsko komisijo

Do kam še cenovne škarje?

Kmetijstvo | 08.09.2015, 12:34

Da bo skupna evropska kmetijska politika po odpravi mlečnih kvot zašla v slepo ulico je bilo pričakovano in prepričan sem, da ga ni evropskega kmeta, ki ob tem procesu ni bil zaskrbljen. Potrebno pa si je naliti čistega vina.

Medtem ko so v državah, kjer so za kmetijstvo in pridelavo mleka ugodni pogoji in so jih kvote omejevale, odpravo slednjih videli kot možnost, da pridelavo povečajo in dosežejo primat na trgu, so se kmetje v državah, kjer temu ni tako z zaskrbljenostjo ozirali v prihodnost. Razlika med enimi in drugimi je tudi v organiziranosti in povezanosti, predvsem pa v naravi odnosov med kmeti pridelovalci in mlekarnami, ter modrostjo lokalne kmetijske politike, ki je vse skupaj spremljala in vsaj tiho načeloma podpirala.

In prav na tem področju vlada izjemen prepad, če se ustavimo le ob dveh največjih skrajnostih in gledamo na eni strani Irsko, ki je s svojim zelenim maslom dobesedno preplavila Evropo in svet in na drugi strani baltske države, kjer se je trg sesul in gre kmetijstvo rakom žvižgat.

Kako naj zdaj en in drugi minister hladno sedita drug ob drugem in glasujeta za skupne ukrepe, ko pa je perspektiva popolnoma drugačna?

V Bruslju se je včeraj na protestih pred Evropskim parlamentom zbralo ogromno kmetov. Ne samo iz Belgije ampak iz vse Evrope. Vsak je nosil svojo zgodbo, vsi skupaj pa so opozarjali, da je v sistemu napaka, ki tistemu, ki prideluje ne omogoča človeka dostojnega preživetja, tistemu ki prodaja pa v teh izjemno zapletenih časih omogoča, da še dodatno bogati.

EU komisija za bodečo žico?
EU komisija za bodečo žico? © ARO

In to je skupni imenovalec včerajšnjih protestov. Zanimiv je podatek o katerem govori slovenski minister Dejan Židan. Odkupne cene mleka so pri nas za zdaj padle za slabih 21 odstotkov, mlekarnam se je veleprodajna cena znižala za skoraj 10 odstotkov, medtem ko je v maloprodaji cena mleka celo za odstotek poskočila.

Je treba še kaj dodati?

Dejan Židan
Dejan Židan © MKGP

Kmetijstvo
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...