Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Nadškof Zore o sinodi: Cerkev raste v spoznanju resnic skozi razpravo

Svet | 04.10.2015, 00:10 Marjana Debevec

Sinoda o družini z naslovom: Poklicanost in poslanstvo družine v Cerkvi in sodobnem svetu bo z rednim delom začela jutri. Različni krogi v Cerkvi se sprašujejo, kaj bo prinesla novega, želijo so večje popustljivosti v nauku, spet drugi se bojijo, da bi lahko sinoda spremenila nauk na področju družine in se preveč prilagodila sodobnemu svetu. Predstavnik slovenske škofovske konference na sinodi bo ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Papež Frančišek je po besedah nadškofa Zoreta že od začetka svoje izvolitve na Petrov sedež začutil, da je v današnjem svetu na poseben način ogrožena družina in da je treba družini pomagati. Zato se je odločil, da bo sklical izredno in redno sinodo o družini, „da bi se soočili z vsemi vprašanji, ki jih različna okolja postavljajo družini in potem skušali tudi poiskati ustrezne odgovore, pa morda tudi konkretne poti, kako te odgovore uresničiti v posameznih krajevnih cerkvah“, je povedal nadškof Stanislav Zore.

Med in po preteklem sinodalnem zasedanju so mediji na veliko pisali le o dveh ali treh členih, kot da bi se vrtelo okrog vprašanj ločenih v novih zvezah in istospolno usmerjenih. Nekateri škofje in kardinali pa so celo pisali, da je Cerkev zaradi vprašanja nauka o družini pred razkolom. „Cerkev skozi vso zgodovino raste v svojem spoznanju razodetja in v spoznanju resnic skozi razpravo“, je zatrdil nadškof Zore. Tudi papež je na začetku izredne sinode povabil najprej k pozornemu poslušanju, kar pomeni odpreti uho in tudi srce. Povabil pa je tudi k iskreni besedi. „Na ta način je papež že v samo metodo sinode vnesel to odprtost za različna mnenja, za različne poglede. Hkrati pa se mi zdi, da k tej odprtosti sodi na poseben način tudi odprtost za delovanje Duha. In če bo sinodo prevevalo to ozračje, ta odprtost v vseh dimenzijah, potem bodo prišle do izraza različnost pogledov in mnenj, po drugi strani bo pa ravno vodstvo Svetega Duha poiskalo in pokazalo pravo pot in prave odgovore za ta trenutek in ta čas.“

Med osrednjimi vprašanji sinode bo tudi, kako mladim približati lepoto zakonske zveze in zakramenta svetega zakona ter kaj storiti za boljšo pripravo na zakon. Osrednja nit pa je bila že na lanski sinodi tudi pomen sodelovanja z družinami v delu za družine. „Predvsem se mi zdi, jaz verjamem v to, da bomo, preko družin, ki imajo nekakšno karizmo za nagovarjanje drugih družin, nekaj takšnih jih poznamo v naši Cerkvi, mogli prinesti neke nove začetke, ki bodo potem razvejali svoje delovanje v naši Cerkvi in verjamem, da tudi širše“, je za naš radio še dejal nadškof Stanislav Zore. Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete jutri zvečer v oddaji Prijatelji Radia Ognjišče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.