Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež o begunskem valu: To je le vrh ledene gore

Cerkev po svetu | 15.09.2015, 12:19 Marta Jerebič

Papež Frančišek je včeraj znova spregovoril o beguncih, in sicer v pogovoru za portugalski katoliški radio Renascenca. Po njegovih besedah je sedanji begunski val v smeri Evrope le vrh ledene gore. Pod njim se skriva napačen in nepravičen socialen in gospodarski sistem, ki v središče postavlja denar. Po njegovih besedah je danes svet v vojni proti samemu sebi.

Papež je znova pozval k sprejemanju beguncev, a hkrati priznal, da to ni predlog brez tveganja. »Danes nadzor na mejah ni več takšen kot nekdaj. Samo 400 kilometrov od Sicilije deluje izredno kruta teroristična skupina, zato je res, da obstaja nevarnost infiltracije.« Tudi Rim po njegovem mnenju ni imun na to grožnjo. Zato papež predlaga, naj vsaka župnija sprejme eno družino, ne ene same osebe, saj družina daje več zagotovila za varnost in obvladovanje, in s tem manjšo verjetnost za infiltracije teroristov.

»Ko pravim, da bi župnija morala sprejeti eno družino, ne mislim s tem, da mora obvezno živeti v župnišču, ampak da župnijska skupnost lahko poišče neko mesto, pripravi kakšno manjše stanovanje ali pa v najslabšem primeru najame skromno stanovanje za družino, toliko da bodo imeli streho, da bodo sprejeti in umeščeni v skupnost.«

Še en varnostni ukrep je, da se beguncem poišče delo. A tu imamo drug problem – Evropa se sooča z veliko brezposelnostjo. Po drugi strani pa nizka stopnja rodnosti v Evropi ustvarja prazne prostore, ki jih bodo poskušali zapolniti drugi. »Če država nima otrok, pridejo priseljenci in zavzamejo njihov prostor,« je dejal papež in v zvezi s tem dodal, da je največji izziv za Evropo ta, da znova postane mati Evropa in ne babica Evropa.

Papež je sicer poudaril, da je treba odpraviti vzroke migracij: kjer je vzrok lakota je treba ustvariti delovna mesta in investirati; kjer je vzrok vojna, iskati mir in delati za mir.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...