Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Karel Gržan (foto: MFN)
Karel Gržan

Tudi smeh je vir moči za napore življenja

| 28.08.2015, 15:40 Mateja Feltrin Novljan

V kulinariki bi rekli: sladko-kisla kombinacija, mi pa smo oddajo pripravili kot hudomušno-resno. Ob koncu počitnic je prav, da se nasmejimo in pred začetkom novega šolskega leta vzamemo v premislek vir moči za napore, ki so pred nami. Med velikim in malim šmarnom še prav posebej misel na našo zavetnico, ki ji Slovenci rečemo kar: Marija pomagaj.

Duhovnik dr. Karel Gržan je avtor mnogih knjig, zelo rad piše humoreske. V njih resnične prigode svojega življenja začini s humorjem in jim vtke nauk. Tako je tudi v humoreski Osji ples, ki smo jo prebrali ob začetku naše oddaje. „Upam, da se boste ob tej zgodbi, ki je v osnovi resnična, z rahlo dodelavo za več dobre volje, nasmejali. Smeh ima izjemne terapevtske učinke, zato ponujam terapijo na svoj račun,“ je ob začetku dejal dr. Karel Gržan.

 

Počitnice se iztekajo, v njih je prav, da si naberemo čustveno kondicijo, da potem zmoremo vse napore. Največ dobrih izkustev doživimo v družini. „Dom je območje sočutenja – območje notranje »intime«, zato v to sveto vez med družinskimi člani ne spustimo nikogar. Izjema je le Bog, poudarja dr. Karel Gržan: „Prav zaradi dragocenosti ljubezni do najbližjih sem čutil, da mora to ljubezen Nekdo varovati, da mora biti v Ljubezni. Spominjam se stisk, dokler ni vera osolila najdragocenejšega: ljubezen najbližjih, iz katere sem se hranil. To deluje: Bog je odlično izkustvo, čeprav je nebogljena teorija – drugače ne more bit, saj je presežna stvarnost, čeprav je ob enem (kot pravi apostol Pavel) »vse v vsem« - najbolj »globinsko« povezuje in umirja.“

Na god Device Marije Kraljice in med dvema praznikoma, velikim in malim šmarnom, je dr. Karel Gržan razmišljal o pomenu Marije v našem življenju. Njej se priporočamo, jo prosimo v stiski, Slovenci jo kličemo kar Marija Pomagaj.

„V zadnjem obdobju sem veliko razmišljal zakaj so dali nekdaj med otrokovo ime in priimek še Marijino ime. Ne le, da so ga po Mariji posvetili Bogu, pač pa tudi zato, ker je Marija ščit, obramba. Preden je prišla temna misel/beseda bližnjih do otroka, je morala preko ‘ščita – filtra’, ki prepušča dobro, a ustavi/prečisti pesimizem in ves negativizem, s katerim obremenjujemo v urah nemoči predvsem svoje najbližje. Moji sorodniki – torej meni najbližji, me lahko zaradi skrbi zame najbolj obremenijo s svojim negativizmom, zato je vstavljena med njih in mene (za)ščit(a). Naši predniki so vedeli: to je Marija. Osebno garantiram, da učinkuje. Svetopisemsko je Marija tista, ki stre glavo ‘kači’ – torej zlu,“ razmišlja dr. Karel Gržan.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...