Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Večer umetnosti in dobrodelnosti (foto: Jože Bartolj)
Večer umetnosti in dobrodelnosti

Živahen utrip likovne kolonije Umetniki za Karitas

| 20.08.2015, 16:03 Jože Bartolj

Na sinjem vrhu nad Ajdovščino že od ponedeljka 17. avgusta poteka 21. mednarodna likovna kolonija „Umetniki za Karitas“. Med umetniki smo bili z mikrofonom in fotoaparatom, tako je nastala tudi foto reportaža!Tokrat je v koloniji za Karitas sodelovalo 10 vabljenih umetnikov:

Barbara Demšar, Črtomir Frelih, Lara Likar, Adel Seyoun, Karmen Smodiš, Lucija Stramec in Veljko Toman iz Slovenije, iz tujine pa prihajajo Avstrijka Brigitte Kollegge in Makedonki Marija Efremova in Tanja Tanevska. Na koloniji je ustvarjalo tudi nekaj strokovnih sodelavcev in pa v četrtek, ko je bil dan odprtih vrat, tudi vrsta drugih ustvarjalcev, ki so prišli in darovali svoja likovna dela.

V sredo zvečer smo Karitas in Radio Ognjišče pripravili spoznavni večer o dobroti in lepoti, kjer so se umetniki predstavili in povedali, kakšni motivi so jih prinesli na kolonijo, ki jo organizira Karitas.

Barbara Demšar
Barbara Demšar © Jože Bartolj

Barbara Demšar iz Škofje Loke je bila enkrat že gostja kolonije. Tokrat je ustvarjala slike na temo Veselimo se življenja.

Črtomir Frelih
Črtomir Frelih © Jože Bartolj

Profesor Črtomir Frelih je profesor na likovnem oddelku Pedagoške fakultete v Ljubljani. Na Sinjem vrhu se je rad pridružil koloniji za Karitas.

Adel Seyoun
Adel Seyoun © Jože Bartolj

Akademski slikar Adel Seyoun je bil sicer rojen v Bagdadu vendar že vrsto let živi v Sloveniji. Rad se je odzvar klicu Karitas.

Lucija Stramec
Lucija Stramec © Jože Bartolj

Lucija Stramec iz Maribora je bila tokrat prvič udeleženka kolonije Umetniki za Karitas.

Veljko Toman
Veljko Toman © Jože Bartolj

Akademski slikar in restavrator Veljko Toman se je likovne kolonije udeležil že večkrat. Tokrat je razmišljal o tem kako lahko kot slikar pomaga ljudem, ki so pomoči potrebni.

Marija Efremova
Marija Efremova © Jože Bartolj

Ambasadorka Republike Makedonije v Angliji Marija Efremova, se je lansko leto na zanimiv način spoznala z likovno kolonijo Umetniki za Karitas. Povedala je:

„Lansko leto v Rimu me je ambasadorka RS pri Svetem sedežu povabila, da se udeležim odprtja razstave, ki jo je pripravila Karitas. Takrat sicer nisem bila v Rimu, vendar mi je bila ideja zelo všeč. Želela sem na nek način pristopiti zraven in pomagati. Kljub temu, da sem diplomatinja in pravnica pa že od otroštva slikam. Vprašala sem veleposlanico, če lahko podarim eno svoje delo. Povabila me je in v zadnjem trenutku sem uspela podariti delo in priti na odprtje razstave. To mi je bila velika spodbuda. Zato sem se razveselila tudi vabila, da pridem na Sinji vrh. Obljubila sem, če bom prosta. In zdaj tukaj sem!“

Brigitte Kollegger
Brigitte Kollegger © Jože Bartolj

Nekdanja predsednica društva likovnih umetnikov iz Gradca v Avstriji Brigitte Kollegger, se je prav tako z veseljem odzvala vabilu Karitas na Sinji vrh. „Zelo sem hvaležna za povabilo na Sinji vrh. Na kolonijo in organizatorje pri Karitas gledam z navdušenjem. Takega primera pri nas v Avstriji nimamo. Štejem si v čast, da lahko sodelujem pri tem projektu, sploh zato, ker umetnost ne pozna meja.“

 

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...