Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

FerFud: Plačamo, kolikor želimo, pa še v dober namen

| 20.08.2015, 09:15 Nataša Ličen

Kulinarika se je preselila na ulico in postala dostopna vsem. Po Sloveniji se bolj ali manj nepredvidljivo premika in ustavlja, najraje na prireditvah, med množico ljudi, pisan tovornjak, popisan s črkami FerFud. Tovornjak prevaža ulično hrano, okusne jedi tradicionalnih receptov, ki pa so pripravljene na moderen, inovativen način. Prisegajo na kakovostne sestavine in na visoko kulinarično doživetje po poštenih cenah. Plačamo namreč toliko kot presodimo, da je bil grižljaj vreden. Prihodki projekta gredo v dobrodelne namene, za podporo Botrstva v Sloveniji. »Street food« je v tujini priljubljen vir prehrane, pri nas pa šele dobiva svoje mesto. In na nekoliko neobičajen način jo skuša približati ljudem tudi FerFud. Projekt sta predstavila mlada, a izkušena kuharja, ki ju srečamo v tovornjaku, kako spretno postrežeta s Šugoresnikom, Lenčico ali katero od ostalih jedi po tradicionalnih slovenskih recepturah.

Fini grižljaji na ulici, po ceni, ki jo sami določimo in v dobrodelen namen

Mitja Horvat in Janez Karlin: »S kamionom se voziva po Sloveniji, po različnih regijah, krajih in prireditvah, s seboj imava grižljaje po poštenih cenah, kar pomeni, da stranke lahko plačajo na dva načina. Plačajo takoj, kolikor želijo sami ali pa, da gredo na spletno stran www.ferfud.si, kliknejo, plačajo z objavo, sledijo naslednjim korakom, dobijo kodo, ko pridejo do naju, jo midva »poskenirava« in plačilo je opravljeno.«

Slovenski obroki na moderen način

»Skušamo približati kulturo »street food-a«, ulične prehrane, ljudem in če je pri tem še dobrodelni namen, je toliko bolje. V Sloveniji kultura uličnega prehranjevanja še ni tako razvita, drugod po svetu pa je v razcvetu. Zato skušamo pustiti čim boljši vtis. Želimo pokazati, da je ulična hrana lahko kakovostna, kreativno in zdravo pripravljena. Strmimo res k visoki kakovosti in želimo izboljšati mnenje o ulični prehrani. Nimamo hamburgerjev, hotdog-ov, ampak slovenske obroke, pripravljene na moderen način. Najtežje je, ko morajo ljudje sami postaviti ceno, v zadregi so in vsakič rečeva, da se morajo res sami odločiti. Ne gledamo, koliko kdo da, bistveno je kulinarično doživetje.«

Kuharja Mitja in Janez
Kuharja Mitja in Janez © Nataša Ličen
Ste za Šugolento, Kmečko poštokljo, mediteranko

»Radi se udeležujemo večjih dogodkov, to drži. Dela je veliko, na lokaciji sva približno štiri ure, pred tem pa je treba vse pripraviti, da na licu mesta potem samo dokončava jed, ko je konec, pa sledi čiščenje in priprava za naslednji dan. Pri tistih, ki se ustavljajo pri najinem kamionu in poskusijo jedi, vidiva najpogosteje nasmeh, veliko tudi presenečenja. So pa večinoma zelo zadovoljni.«

Okusna ulična hrana
Okusna ulična hrana © ferfud.si

Kmečka poštoklja
Kmečka poštoklja © ferfud.si

Torta za otroke projekta botrstvo
Torta za otroke projekta botrstvo © ferfud.si

Več si preberite na www.ferfud.si.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...