Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Prvi begunci že stopili na madžarsko ozemlje

Svet | 25.08.2015, 12:59 Andrej Šinko

Več kot dva tisoč migrantov je včeraj prispelo na Madžarsko, še več pa naj bi jih v državo poskušalo vstopiti do 31. avgusta, ko bo mejo že varovala ograja. Medtem še vedno številni begunci poskušajo iz Grčije čez Makedonijo priti v Srbijo. Od tam pa doseči Evropsko unijo. Včeraj sta se sicer na temo begunske problematike v Berlinu sestala tudi nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande. Menila sta, da morajo članice Evropske unije ukrepati enotno, ob tem pa beguncem nuditi zavetišča, hrano in zdravstveno oskrbo.

Madžarska je v letošnjem letu registrirala več kot 100 tisoč prošenj za azil, kar je dvakrat več kot celo lansko leto. Število beguncev se je drastično, na približno 1500 dnevno, povečalo ta mesec, potem ko je Budimpešta napovedala gradnjo ograje na meji s Srbijo. Ta delno že stoji, begunci pa vstopajo v državo na odsekih, kjer še ni postavljena. Vlada je mejo zavarovala še z dodatnimi policisti, napovedala pa je tudi zaostritev azilne zakonodaje, s kaznovanjem nezakonitega prečkanja meje in trajnim zaprtjem begunskih centrov.

Včeraj sta o begunski krizi govorila Merklova in Hollande, vendar konkretnih načrtov za reševanje problematike nista predstavila. Nemška kanclerka je obsodila nasilna dejanja skrajnih desničarjev in ostalih protestnikov, ki nasprotujejo sprejetju beguncev ter zažigajo prostore namenjene namestitvi beguncev. „Grozljivo je, kako skrajni desničarji in neonacisti izražajo svoje sovraštvo. Nič manj sramotno ni, da jih podpirajo nemški državljani in celo družine z otroki, ki z njimi protestirajo,“ je dejala. Francoski predsednik pa je menil, da mora Evropska unija vzpostaviti enoten sistem glede pravice do azila. „Odpreti moramo zbirne centre za begunce. Tiste, ki prosijo za azil, moramo pravično porazdeliti, ljudi, ki so mejo prestopili nezakonito, pa dostojno preseliti,“ je pojasnil. Merklova pa je ob tem dodala: „Nemčija in Francija pričakujeta, da bodo vse članice Evropske unije uveljavile sporazum o azilu. To pomeni, da bodo begunce registrirale, jim zagotovile osnovno namestitev in zdravstveno oskrbo.“ Številne humanitarne organizacije, predvsem v Srbiji in Makedoniji, so že v preteklih dneh opozarjale, da jim primanjkuje hrane, vode in drugih nujnih potrebščin.

Ostro ukrepanje Velike Britanije

Velika Britanija pa je danes napovedala ostre ukrepe proti nezakonitim priseljencem, ki delajo na črno. Med drugim jim grozi do pol leta zapora in neomejena denarna kazen, zasegli pa jim bodo tudi zaslužek. Banke bodo morale imetnike računov preveriti na seznamih priseljencev, lastniki stanovanj pa ne bodo smeli dati stanovanja v najem nezakonitim priseljencem. Tistim, ki bodo zaposlili ilegalne migrante, bi lahko zaprli podjetje, odvzeli licenco, ob večkratnih kršitvah pa jim grozi kazenski pregon in celo do pet let zapora

Papeški svet za preseljence pa je katoličane po Evropi pozval, da naj z dobrodelnimi akcijami opozarjajo na težaven položaj beguncev, poroča agencija Kathpress. Ob tem predstavniki sveta poudarjajo še, da bi škofije in župnije morale poskrbeti, da prebivalci v ciljnih državah beguncev ne bi živeli v brezbrižnosti ali zapadli v hromečo nedejavnost in cinizem.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.