Blaž LesnikBlaž Lesnik
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Grčija dobila 13 milijard evrov in plačala dolg Evropski centralni banki

Svet | 20.08.2015, 15:37

Finančni ministri območja s skupno evropsko valuto so v vlogi sveta guvernerjev stalnega mehanizma za stabilnost evra sinoči na telekonferenci potrdili nov program pomoči Grčiji. Prezadolžena država bo lahko do 86 milijard evrov iz mehanizma črpala v prihodnjih treh letih. Prvi obrok je vreden 26 milijard evrov. Polovico so Atene že dobile in tudi poplačale za več kot 3 milijarde evrov obveznosti do Evropske centralne banke, ki bi zapadle danes.

Od 26 milijard evrov, kolikor znaša prvi obrok že tretjega programa pomoči Grčiji v zadnjih petih letih, bo deset milijard evrov šlo na poseben račun stalnega mehanizma za stabilnost evra, ki bo namenjen ukrepom za stabilizacijo bank, tri milijarde evrov bo država dobila predvidoma v dveh delih septembra in oktobra - po pregledu izvajanja javnofinančnih in reformnih ukrepov. 13 milijard evrov, ki jih je prejela danes, bo omogočilo poplačilo nujnih finančnih obveznosti ne le do Evropske centralne banke, ampak tudi do Mednarodnega denarnega sklada, ter prav tako poplačilo ostalih proračunskih obveznosti.

Vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem meni, da ima Grčija zdaj novo možnost za preživetje. "Še veliko bo treba storiti, preden bomo stabilizirali grško gospodarstvo in povrnili zaupanje tako v državo kot tudi v območje evra. V letih, ki so pred nami, nas čaka veliko dela, a odločitve, sprejete v zadnjih tednih, so pomemben korak naprej."

Da gre za pomemben mejnik, je ocenil tudi evropski komisar za podnebne ukrepe in energijo Miguel Arias Cañete. "Kot veste, je bila pot do sem zelo težka. Člani Evropske komisije so več mesecev delali dneve in noči v Bruslju in Atenah tako na politični kot tudi tehnični ravni," je spomnil.

Nov program pomoči so morali v minulih dneh potrditi parlamenti več članic evroobmočja, nazadnje so mu zeleno luč včeraj prižgali nemški in nizozemski poslanci. Že prej so sveže milijarde Grčiji potrdili parlamenti v Španiji, Estoniji, Avstriji, Latviji, Litvi in na Finskem. V Sloveniji glasovanje v parlamentu ni bilo potrebno.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...