Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Poletni utrip na Slovenski pristavi

| 28.08.2015, 13:30 Matjaž Merljak

Poletje na Slovenski pristavi pri Clevelandu je bilo pestro: piknik Kluba upokojencev Slovenske pristave, večer pod zvezdami mladine folklorne skupine Kres, srečanje rojakov Primorskega kluba, piknik župnije Marije Vnebovzete je le nekaj dogodkov meseca avgusta.

Poletje se je nagnilo od zadnjega poročila o življenju slovenstva v širšem Clevelandu. Mesec avgust se je veselo začel s piknikom Kluba upokojencev Slovenske pristave 2. avgusta. Uvodno sveto mašo je daroval, kot običajno gost iz Argentine, gospod Franc Urbanija. Po sveti daritvi je bilo možno užiti okusno kosilo, ki ga že kar nekaj let pripravlja kuharica Julka Zalar s pomočnicami. Da je pa popoldne minulo v veselem razpoloženju so pa poskrbeli člani glasbene skupine Alpski sekstet.

Sobotni večer 8. avgusta je bil pa večer slovenske mladine. Namreč mladina folklorne skupine Kres je pripravila svoj večer pod zvezdami na Slovenski pristavi. Večer so otvorili z nastopom in zaplesali nekaj umetnih plesov ter iz različnih slovenskih pokrajin, kot na primer Prekmurja, oddaljene Rezije in Gorenjske. Vzbudili so tudi spomin na pretekla leta, saj skupina Kres sega s svojim začetkom v leto 1954, ko je bila ustanovljena na pobudo ljubljanskega škofa, pokojnega Gregorija Rožmana. V letih pred tem so novoprišleci v to deželo ustanovili dramske, pevske in druge organizacije, da so se družili v novem svetu. Manjkalo je pa društvo za mlade, ki niso bili pevci ali akterji. Škof Rožman je predlagal mladinsko društvo, ki ji je dal ime Kres. Po potrebi so s časom zaplesali ob različnih praznovanjih in tako se je razvilo folklorno društvo, ki goji slovenske plese že več kot 60 let. Med večerom na Pristavi so tudi zavrteli stare filmske posnetke iz preteklih celovečernih nastopov in s tem počastili plesalce, ki so skozi leta prikazali slovenske šege v plesu, ne samo tu v naših krajih, gostovali so tudi drugod, kot v Washingtonu, Chicagu, New Yorku in celo na Koroškem in v Sloveniji. Vsa čast mladim tretje in četrte generacije, ki tako ponosno širijo slovensko zavest v plesu.

Mlado in staro na Slovenski pristavi pri Clevelandu
Mlado in staro na Slovenski pristavi pri Clevelandu © Tone Ovsenik

Na isto soboto, 8. avgusta, so se pa zbrali župljani stare, že zaprte župnije svetega Lovrenca v cerkvi Marije Vnebovzete ob mašni daritvi in so istočasno prenesli relikvije sv. Lovrenca. Slovesnost svete maše je opravil župnik Kumše in jim izrekel dobrodošlico v župniji. Po maši so se zbrali v dvorani, kjer so bili postreženi z večerjo in nato so preživeli večer ob prijateljskem pogovoru.

Nedelja, 9. avgusta, je pa videla spet druženje na Pristavi. To pot so dan pripravili rojaki zbrani v Primorskem klubu. Kot vedno, so dan začeli s sveto mašo in po maši se je razvilo družabno srečanje.

Brigita Šuler na Slovenski pristavi
Brigita Šuler na Slovenski pristavi © Tone Ovsenik

Na isto nedeljo, 9. avgusta, je clevelandska škofija pripravila že tradicionalni takozvani Fest. Razne verske glasbene skupine so nastopile s svojim programom, pripravili so tudi razne igre za mlade in seveda ni manjkalo vzpodbudnih govorov za mladino. Vse se je zaključilo z sveto mašo in ognjemetom proti večeru ob rekordnem obisku.

Poseben nedeljski popoldan je bil pa v nedeljo, 16. avgusta, ko je imela svoj piknik na Slovenski pristavi župnija Marije Vnebovzete. Vse je mrgolelo po Pristavi že pred sveto mašo, ki jo je daroval župnik Kumše ob uvodu dneva ob pol enih. Maša je bila darovana v dvorani, ki pa ni imela dovolj prostora za vse navzoče. Po maši se je razvila dolga vrsta ljudi, da bi zaužili pripravljeno kosilo. Glasbeno je pa olepšala že tako lepo nedeljsko toplo popoldne pevka iz Slovenije, Brigita Šuler s svojim ansamblom. Organizatorji so se dodobra pripravili in nudili razne dobrote v kuhinji celo popoldne in tudi okrepčil ni manjkalo. Postavili so stojnice in že tradicionalni Biergarten je tudi vabil goste v senco. Ob koncu dneva se je župnik vsem lepo zahvalili za tako številčen obisk ter izvedel žrebanje bogatih dobitkov.

Brigita Šuler je zbrane postavila na noge
Brigita Šuler je zbrane postavila na noge © Tone Ovsenik

Preteklo nedeljo, 23. avgusta, je pa odpeljal avtobus poln ljudi, romarjev k Žalostni Materi v bližnji Bellevue, Ohio. To romanje že poteka vsako leto dolgo vrsto let. Tam se udeleže svete daritve in popoldne preden se odpravijo domov, pa še pete litanije z blagoslovom. Vrnili so se proti večeru obnovljeni v veri.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...