Alen SalihovićAlen Salihović
Sprevod nastopajočih (foto: Arhiv slovenske župnije v Montrealu)
Sprevod nastopajočih

Slovenski dan in zlati jubilej letovišča

| 26.08.2015, 14:13 Matjaž Merljak

Slovenska župnijska skupnost iz kanadskega Montreala je na župnijski pristavi, dobrih 50 kilometrov severovzhodno od mesta, v nedeljo, 19. julija 2015, organizirala Slovenski dan. Skupnost se je na Slovenskem dnevu s hvaležnostjo spomnila pomembnega dogodka: pred 50-imi leti so kupili zemljišče, ki vse od takrat služi kot poletno letovišče, pristava.

Na tem koščku svoje zemlje se skupnost zbira ob nedeljah v poletnem času in v mesecu juliju za praznik svojih korenin spominjajoč se svojih prednikov tako tu v Montrealu kot v domovini Sloveniji.

Slovenski dan, proslava, poteka vedno pod naprej izbrano temo, ki se odraža v govoru in večkrat tudi v dekoraciji lope in pesmih. Letošnje slavje je bilo: zlati jubilej letovišča in hvaležen spomin vsem prizadevnim pomočnikom, ki so skrbeli in še skrbijo za lepoto tega kraja.

Daljne priprave so se začele že pred tedni, bližnje pa so bile v polnem teku že nekaj dni pred samim slavjem.

Slavje pa se je pravzaprav pričelo že v soboto, 18. julija. V dopoldanskem času je bil zaradi vremena na žalost odpovedan »Kids Carnival« za mlade družine z otroki. Minula leta je bil živžav in ko so se ureničevale besede bl. Antona Martina Slomška: »... veselje se z otroki prijazno igra.«

V popoldanskem času pa se je šest ekip mladih pomerilo v odbojki, igrali so za pokal Slovenskega dne. Tekmovanja so vzeli resno in navijači so jih s spodbujali in pomagali zmagovati.

Mladi so igrali odbojko
Mladi so igrali odbojko © Arhiv slovenske župnije v Montrealu

Gospe pa so imele cel dan polne roke dela s pripravo hrane za kosilo za naslednji dan.

Ob 6. uri je bila sveta maša. Po maši in okrepčilu so mladi nadaljevali z igranjem odbojke. Zmagovalna ekipa se je veselila pokala še dolgo v noč.

Pri sveti maši
Pri sveti maši © Arhiv slovenske župnije v Montrealu

V nedeljo zgodaj zjutraj nas je hotelo prestrašiti vreme. Nad Montrealom in okolico je bila prava poletna nevihta z bliskom gromom in močnim deževjem. Po osmi uri zjutraj pa se nam je skozi oblake nasmehnilo sonce in nas povabilo na Slovenski dan.

Nedeljsko slavje se je pričelo s sveto mašo ob 11. uri. Darovala sta jo domači župnik g. Franc Letonja, CM in gost g. Jože Zupančič, CM.

Veleposlanik Marjan Cencen
Veleposlanik Marjan Cencen © Arhiv slovenske župnije v Montrealu
Ko so se ljudje zbirali k sveti maši, je cerkveni pevski zbor pod vodstvom organista Franca Rogana zapel nekaj cerkvenih pesmi. Zbrane je pozdravila predsednica cerkvenega odbora ga. Rozina Rogan in zaželela dobrodošlico, posebej še g. Jožetu Zupančiču, veleposlaniku R. Slovenije v Kanadi g. Marjanu Cencenu, popevkarju Vladu Kreslinu iz Slovenije in pevcu Milanu Vinčecu iz Toronta.

Maši je sledilo kosilo. Bilo je odlično in postrežba na višini. Skrbnim in požrtvovalnim gospem v kuhinji ter strežnicam priznanje in zahvala!

Po kosilu se je odvijal kulturni program. Slavje smo začeli s petjem slovenske in kanadske himne. Sledil je pozdrav domačega župnika g. Franca Letonja CM in pozdrav veleposlanika g. Marjana Cencena. Slavnostni govor ob jubileju je imel g. Jože Zupančič, CM, pevski nastop pa sta imela Milan Vinčec in Vlado Kreslin, ki je mnoge privabil na naše letovišče. Sledil je še nastop plesnih skupin – mlajša in starejša skupina Marjetice, ki so izvedli nekaj prikupnih plesnih točk ob zvokih slovenske glasbe. Nastopajoče so poslušalci in gledalci nagrajevali z aplavzom.

Vlado Kreslin v Montrealu
Vlado Kreslin v Montrealu © Arhiv slovenske župnije v Montrealu
Govornik g. Jože Zupančič CM je spregovoril o pomenu in namenu proslavljanj v našem življenju in v skupnosti. Omenil je tudi novo okrožnico papeža Frančiška. V okrožnici papež spregovori o naši odgovornosti za svet in to skrb primerja naši odgovornosti za dom. Govornik je te misli naobrnil na skupnost ob 50. obletnici nakupa letovišča. Skrb za lepoto kraja je opaziti na vsakem koraku.

Veseli in hvaležni

Kulturnemu programu je sledil piknik, na plesišče je s prijetno domačo glasbo vabil Ansambel Jože Sabo. Med piknikom so si obiskovalci in gostje lahko nabavili listke za srečelov. Srečelov razveseli mnoge z lepimi in koristnimi dobitki.

Organist Franc Rogan, Jože Zupančič CM, Andreja Tkalec in Rozna Maria Rogan
Organist Franc Rogan, Jože Zupančič CM, Andreja Tkalec in Rozna Maria Rogan © Arhiv slovenske župnije v Montrealu

Na večer smo se srečni, veseli in hvaležni vračali proti mestu na svoje domove, nebo pa je z mirnim padanjem dežja blagoslavljalo naše veselje in hvaležnost. Srečni, da smo obhajali Slovenski dan; veseli, ker smo dan preživeli s prijatelji in znanci; hvaležni, ker nas je bilo veliko in imeli smo lep dan. Bog daj, da bi tudi v prihodnje s podobnim razpoloženjem obhajali ne le Slovenski dan, ampak tudi ostale družabne in verske prireditve.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...