Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Franka Padovan (foto: noviglas.eu)
Franka Padovan

Strukturno povezovanje z zamejstvom za uspešno Slovenijo

Slovenci po svetu | 20.08.2015, 14:24 Matjaž Merljak

Na 15. Vseslovenskem srečanju v državnem zboru je spregovorila tudi pokrajinska predsednica Sveta slovenskih organizacij za Goriško, Franka Padovan.

Spoštovani predsednik Komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu, spoštovani poslanci Državnega zbora Republike Slovenije, spoštovani rojaki iz zamejstva in zdomstva, v svojem imenu in v imenu deželnega predsednika Sveta slovenskih organizacij Walterja Bandlja, vas vse lepo in prisrčno pozdravljam.

Naslov letošnjega XV. Vseslovenskega srečanja, ki se glasi Slovenke in Slovenci v tujini za uspešno slovenijo je zalo posrečen. Slovenci v Furlaniji - Julijski krajini, ki sicer ne živimo v tujini, ampak na našem narodnostnem življenju, izvajamo številne dejavnosti na področju kulture, prosvete, športa, šolstva, vzgoje, sociale, župnijske pastorale in tako naprej. Pri čemer spada med glavne namene teh ohranitev na še narodne zavesti in slovenskega jezika. Naša uspešnost pa ne ostaja v sklopih naših organizacij oziroma naše narodne skupnosti, temveč se širi tudi onkraj vedno bolj nevidne meje na matično domovino Slovenijo. S tem želim povedati, da se pri nas zavedamo, kako našo uspešnost italijanski večinski narod razume kot uspešnost celotnega naroda in njegove države. Prepričana sem, da nam je ta zavest, veliko pomenila čez celo povojno obdobje, da smo lahko postopoma vedno bolj uveljavljali naše pravice, kar ni bila najbolj enostavna zadeva, in si zagotavljali vse boljše pogoje za obstoj.

Po drugi strani je potrebno podčrtati, da so se stvari še posebej premaknile na bolje, ko se je Slovenija osamosvojila in postala sodobna, demokratična država. Slovenci v zamejstvu pa smo tako lahko prišli v tisto skupino narodnih manjšin v Evropi, ki lahko računa na pomoč matične države, članice Evropske unije. Na tak način lahko računamo na oporo Slovenije, ki je v svoji mladi 24-letni zgodovinski dobi pokazala, da zna biti uspešna gospodarska država z zgledno zaščitno zakonodajo za svoji dve priznani narodni manjšini: Italijane in Madžare. V odnosu do nas v zamejstvu pa lahko potrdim, da je prisotnost ministra in delovanje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ključnega pomena prav za izzive, ki se nam kažejo v prihodnjih letih.

Danes na tem vsakoletnem srečanju lahko mirno rečem, da smo izredno zadovoljni, da razpolagamo z odlično podlago, na kateri lahko skupaj še bolj dvignemo uspešnost Slovenije. Da pa lahko dosežemo ta cilj, moramo izboljšati naše povezovanje in strukture, ki bodo ustrezale potrebam današnjih dni, predvsem pa, da bomo lahko na najboljši način izkoristili vse možnosti, ki se nam ponujajo preko evropskih programov v novem obdobju.

Z izkušnjo kakršno je bilo odprtje Tržaškega knjižnega središča imamo zgledno dobro prakso uspešnosti Slovenije, ki presega svoje državne meje. Takega ali podobnega sodelovanje si želimo še naprej in še več, da ne bomo več delovali kot dve ločeni skupnosti temveč kot enotno narodno telo.

Hvala za pozornost.

(iz magnetograma državnega zbora)

Slovenci po svetu, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...