Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec

Ob prvem septembru številni pozivi k previdnosti vseh udeležencev v prometu

Slovenija | 01.09.2015, 16:37

Vsako leto prvega septembra otroke v šolo pospremijo tudi politiki, predstavniki različnih izobraževalnih in ostalih organizacij ter znane osebnosti. Pri tem številni posebej opozarjajo na prometno varnost. Za brezskrben korak na šolskih poteh skrbijo tudi policisti - ne le v teh dneh, ampak vse leto.

K posebni previdnosti vseh udeležencev v prometu sta med drugimi pozvala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar in generalni direktor policije Marjan Fank. "Otroci so še posebej ranljiva skupina udeležencev v prometu. Sicer drži, da so v marsičem bolj dovzetni kot mi, odrasli, a nimajo tistih izkušenj, ki bi jim z gotovostjo omogočale, da bi pomen varnosti na cesti in resnosti morebitnih posledic razumeli v popolnosti," je poudarila Györkös Žnidarjeva. Kot je dodala, smo za varnost otrok na cestah odgovorni vsi. "Starši naj bi otroke podučili, na kaj morajo biti pozorni za varno pot v šolo. Vozniki in ostali udeleženci v prometu moramo biti dodatno pozorni na otroke in prilagoditi način vožnje, še posebej v okolici vrtcev in šol. Pozorne morajo biti tudi pristojne službe, med njimi policija."

Policisti bodo v teh dneh poostreno nadzirali promet v okolici izobraževalnih ustanov, pozorni bodo tudi na prevoze otrok v vrtce in šole. "Vsekakor bodo policisti prisotni na izpostavljenih krajih, kjer poteka tako imenovana varna pot. To so razni prehodi, križišča, ceste, ki jih je treba prečkati, ali pot ob cesti, ki nima pravih pločnikov. Tam bomo umirjali promet," je za naš radio povedal Ivan Kapun iz Generalne policijske uprave. Kot je dodal, bodo pozorni tudi med letom, predvsem bo pod njihovim budnim očesom infrastruktura v bližini šol. "Udeleženci v prometu, predvsem tisti, ki se v oklepu svoje pločevine čutijo precej varne, na omejitve v okolici izobraževalnih ustanov gledajo z mešanimi občutki. Omejitev 30 kilometrov na uro se marsikomu zdi precej nerealna. A če upoštevamo raziskave, bi se mogli zavedati, da analize kažejo, da pri hitrosti 50 kilometrov na uro kar v 80 odstotkih udeleženec običajno umre, če je hitrost omejena na 30 kilometrov na uro, je možnost najhujše tragedije le 10-odstotna," je opozoril Fank.

Da je treba s prometno vzgojo začeti že zelo zgodaj, pa je bil jasen minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki je danes v šolo pospremil otroke iz osnovne šole na Brezovici. Po njegovih gre za eno ključnih področij našega vsakdana, zato je treba otroke od samega začetka učiti varnega ravnanja, pozitivnega odnosa do tega in skrbi za šibkejše udeležence. Z Gašperšičem je bil direktor agencije za varnost v prometu Igor Velov. "Ne bi rad, da je prvi dan samo prvi šolski dan, nato pa vsi pozabimo na otroke in mislimo, da smo naredili svoje. Treba je narediti marsikaj, da bodo šolske poti varne," je menil Velov v pogovoru za Radio Ognjišče. Prepričan je, da je predvsem pomemben zgled. "Ko svojega otroka pripnem v otroški sedež zadaj, mu razložim, da mora biti pripet zato, da ob zaviranju ne bo zletel v prvi sedež in si razbil glavo. Če ga vzgajam tako, da ga moram pripeti, ker ga bo ustavil grozni policaj, to ni prav. Ko bo moj otrok velik, bo vedel, da mora voziti po omejitvah in biti pripet, ker je to dobro zanj. Če zgled ni pravi, če vzgoja ni prava, ga bo zanimalo le, kateri radio mu bo povedal, kje se lahko izogne policistom." Da je vzgoja za odgovorno obnašanje v prometu od majhnih nog temelj zdrave družbe, je opozoril tudi predsednik zavoda Varna pot Robert Štaba. "Če se bomo od majhnega naučili, kako pravilno ravnati, kako sodelovati, kako komunicirati, kako imeti zavest drug do drugega, bomo dvigovali kakovost življenja, bomo temu dali srce in dušo."

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...