Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Slovesnost na ploščadi pred Zavodom sv. Stanislava (foto: Ivan Rampre)
Slovesnost na ploščadi pred Zavodom sv. Stanislava | (foto: Ivan Rampre)

Šole znova odprle svoja vrata

Slovenija | 01.09.2015, 14:55 Marjana Debevec

Za približno 174.000 učencev in 75.000 dijakov se začenja novo šolsko leto. Slednjega si bodo še posebej zapomnili tisti, ki v šolo vstopajo prvič. Obenem se začenja tudi novo katehetsko in pastoralno leto.

Med šolarji in dijaki se je danes čutilo veliko vznemirjenje: nekateri so se veselili snidenja s sošolkami in sošolci, drugi so prihajali v šolo radovedni, kaj jih čaka v novem šolskem letu, za vse pa je bil prvi šolski dan nekaj posebnega. Otroci, učenci in dijaki vrtca, osnovne šole in gimnazije, ki delujejo v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano so dan začeli s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore. „Bodite varuhi svoje osebne lepote, tiste lepote, ki jo je Bog položil vate, v tvoj obraz in v tvojo dušo. In bodite varuhi tiste lepote, ki jo je Bog položil v obraz in v dušo tvojega bližnjega. Pa čeprav je mlajši, čeprav je morda na začetku svoje gimnazijske poti“, jih je povabil nadškof Zore.

Ravnatelj škofijske klasične gimnazije Simon Feštan je vsem dijakom voščil uspešno in srečno šolsko leto, „v katerem bomo največ pozornosti tudi pri naših dejavnostih namenjali predvsem skrbi za varovanje stvarstva, kot nas je k temu spodbudil tudi naš papež Frančišek.

Škofijska gimnazija Vipava je šolsko leto začela že sinoči, ko so imeli ob 18. uri uvodno sveto mašo v Logu pri Vipavi. Dijake pa je ravnatelj Vladimir Anželj takole nagovoril. „Lepo pozdravljam vse dijake, ki bodo začeli novo šolsko leto; jim želim vse dobro, tako naše dijake, kot vse dijake po Sloveniji, še posebej tiste, ki prvič začenjajo neko šolo in pa seveda tudi vse ostale učence, osnovnošolce, tiste, ki začenjajo z vrtci: vse dobro, pa vse dobro tudi staršem.“

Strokovni direktor Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru Ivan Štuhec pa je dijakom voščil, da bi bilo po počitnicah šolsko leto ne le zahtevno, ampak tudi prijetno. „Ni kaj, v življenju je treba tudi delati in se truditi, da potem iz tega kaj nastane. Zato pa je šola nekaj, kar je lahko tudi prijetno.

Vrata je že včeraj odprla tudi gimnazija Želimlje, ki se lahko pohvali s tem, da je bila prva zasebna gimnazija v Sloveniji. Njena drugačnost je zlasti v tem, da ob prizadevanju za kvalitetno izobrazbo skrbi tudi za primerno vzgojo dijakov in odnose med dijaki in učitelji.

Katoliško vzgojo pa lahko učenci prejmejo že tudi v osnovi šoli. V Sloveniji je poleg osnovne šole Alojzija Šuštarja v okviru Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru danes odprla svoja vrata osnovna šola, ki bo delovala po programu montessori pedagogike. Dr. Štuhec je povedal je povedal, zakaj so izbrali prav to metodo. „Osebno sem prperičan, da prav ta metoda, ki jo ima montessori je tista metoda, ki omogoča, da otroci radi začnejo hoditi v šolo, da je ne doživljajo kot nekaj, kar je nekaj stresnega, kar je stalno nekaj pod kontrolo, ampak da jo doživljajo kot delo, ki je hkrati igra in igra, ki je delo. In hkrati igra in delo je tudi učenje.“ To je tudi želja vsem, ki danes vstopate skozi šolska vrata, da bi leto, ki vas čaka, obrodilo bogate sadove za vas, vaše učitelje in starše in da bi, kot je zaželel nadškof Zore gradili lepši in prijaznejši svet za vsakega človeka.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...