Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

O aferi s prodajo diplome ta teden akademski zbor vpletene mariborske fakultete

Slovenija | 01.09.2015, 11:23

Akademski zbor mariborske ekonomsko-poslovne fakultete bo v prihajajočem tednu razpravljal o aferi s prodajo vsebine diplomskega dela študentke, v katero se je sredi poletja ujel dekan Klavdij Logožar. Tamkajšnji zaposleni so že začeli zbirati podpise pod izjavo, v kateri obsojajo dejanje in zahtevajo ukrepanje.

Po razkritju časopisa Dnevnik, da je leta 2008 brez vednosti študentke prodal vsebino njenega diplomskega dela družbi za avtoceste, je rektor mariborske univerze Igor Tičar konec julija Logožarja pozval k takojšnjemu odstopu s položaja. Ta se je nedavno vrnil z dopusta, a na vprašanja medijev ne odgovarja. Je bil pa v začetku preteklega tedna na razgovoru pri Tičarju. Z rektorata mariborske univerze so nato sporočili, da sta se strinjala, naj predsednik akademskega zbora ekonomsko-poslovne fakultete čim prej skliče izredno sejo.

Tamkajšnji zaposleni so nad počasnim odzivanjem na afero razočarani. Pred dobrim tednom dni so začeli zbirati podpise pod izjavo, v kateri zahtevajo takojšnje ukrepanje. Že v nekaj urah so kljub študijskim počitnicam pridobili 17 podpisov, od tega petih senatorjev, najbolj so veseli, da so še isti dan prejeli obvestilo Logožarja. V sporočilu, ki ga je poslal vsem, je pozval k strpnosti.

Takoj zatem je bil tudi napovedan sklic seje akademskega zbora ekonomsko-poslovne fakultete, zato so zbiranje podpisov začasno ustavili. Seja akademskega zbora bo 2. septembra. Dnevni red in posledično podrobnosti razprave še niso znane, zato ni jasno, ali bo akademski zbor glasoval o zaupnici dekanu. Akademski zbor sestavljajo vsi visokošolski učitelji, znanstveni delavci in visokošolski sodelavci, svoje predstavnike imajo tudi študenti. Po statutu mariborske univerze je to eden od organov, ki lahko rektorju poda predlog za razrešitev dekana.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.