Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Otroci (foto: Ingimage)
Otroci

V nekaterih občinah se ob prvem septembru veselijo novih vrtcev

Slovenija | 31.08.2015, 14:10

Malčki v Destrniku, ki že dobro desetletje domujejo v starem delu tamkajšnje osnovne šole, se bodo letos preselili v nov vrtec, sprejel bo približno 110 otrok. Vstopa v nov vrtec se zelo veselijo tudi v Šmartnem pri Slovenj Gradcu.

V Destrniku so nov vrtec zgradili s pomočjo evropskih sredstev. Župan Vladimir Vindiš je prepričan, da je imela občina srečo, da je dobila denar. "Imeli smo srečo, da smo na znamenitem razpisu ministrstva za gospodarstvo, ko smo župani čakali na bencinskih črpalkah, dobili sredstva za izgradnjo šest oddelčnega nizko energetskega vrtca." Naložba je stala približno milijon 200 tisoč evrov, vendar v ceno ni vključena ureditev zunanjega igrišča. "To nam ostaja za nalogo v prihodnjem letu, za letos nimamo več sredstev."

Prostori so urejeni tako, da je mogoče predšolsko vzgojo otrok izvajati za prvo in drugo starostno obdobje ter tudi v kombiniranih oddelkih. Stavba v treh nadstropjih je povsem nova in se nahaja v neposredni bližini obstoječe stavbe osnovne šole, zato od staršev, ki vozijo otroke v vrtec, ne bo zahtevala daljše poti. Bo pa po županovih besedah nudila mnogo boljše pogoje za bivanje otrok in delo vzgojiteljev. Na prejšnji lokaciji so namreč imeli velike težave zaradi številnih stopnic, ki so vodile do prostorov, prav tako ni bilo nobenih zunanjih površin. "Živimo na deželi, a imamo otroke zaprte v učilnicah in telovadnici, ker jih je bil problem prenašati po 70 stopnicah v vrtec, iz vrtca na igrišče."

V prejšnjih letih je bilo v vrtec v Destrniku vključenih 70 otrok. Poleg tega imajo v evidenci še 26 otrok, ki so vključeni v vrtce v ostalih občinah. "Trudili se bomo, da bi čim več otrok iz naše in tudi bližnjih občin sprejeli v naš vrtec," je dodal Vindiš.

Z novim vrtcem se ponašajo tudi v Šmartnem pri Slovenj Gradcu. Prvega septembra bo njegov prag prvič prestopilo 156 malčkov. Vrtec, ki so ga poimenovali Leseni škrat, je občina zgradila v javno-zasebnem partnerstvu s konzorcijem družb. Naložba v stavbo s površino 600 kvadratnih metrov, kjer je v dveh etažah prostora za osem oddelkov, je vredna 1,7 milijona evrov.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...