Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Učenci in dijaki znova v šolo

Politika | 01.09.2015, 04:01 Petra Stopar

Za približno 174.000 učencev in 75.000 dijakov se danes začenja novo šolsko leto. Med njimi je 21 .807 prvošolcev, kar je porast že tretje leto zapored. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je vesela, da se število učencev v osnovnih šolah povečuje. Samo letos jih bo namreč v primerjavi z lani štiri tisoč več. Šolarjem je zaželela mirno, premišljeno in kakovostno šolsko leto.

Šolska ministrica Maja Makovec Brenčič je učencem in dijakom, še posebej prvošolcem, ob novem šolskem letu zaželela, naj imajo šolo radi, naj jo z veseljem obiskujejo, se v njej počutijo varno in naj iščejo odgovore na vse, kar jih zanima. Učenje, osvajanje znanja je bogastvo, ki jim ga nihče ne more odvzeti, je dodala in omenila vrednote »medsebojno razumevanje, spoštovanje, sodelovanje, strpnost, razumevanje različnosti«. »Zato ponudite pomoč drug drugemu, kadar je to potrebno, krepite prijateljstvo, sodelujte drug z drugim, bodite spoštljivi,« je pozvala. Ob tem se je zahvalila učiteljem ter strokovnim, tehničnim in drugim delavcem.

Med novostmi v osnovni šoli je omenila nadaljevanje uvajanja prvega tujega jezika v 2. razred, ki ga bo letos poučevalo 154 ali 30 odstotkov šol, in uvajanje tujega jezika v 1. razred kot neobvezni izbirni predmet. Na področju srednjega šolstva je napovedala nadaljevanje prizadevanj za uvajanje vajeništva. Na vprašanje, ali bo v proračunu za naslednje leto dovolj denarja za izobraževanje, pa je odgovorila, »da obstaja naklonjenost k temu, da izobraževanje je vendarle ena od tistih razvojnih prioritet države in da imamo razumevanje«.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič; foto: MIZŠ
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič; foto: MIZŠ © MIZŠ

Naj skuša ministrstvo zmanjšati visoke stroške izobraževanja, pa so pozvali v Dijaški organizaciji Slovenije. »Največji strošek, ki ga dijaki in njihovi starši občutijo prav v teh dneh, so zagotovo učbeniki, delovni zvezki in druge šolske potrebščine. Stroški so od šole do šole različni in odvisni tudi od tega, ali si dijak učbenike sposodi ali jih kupi,« je opozoril njen predsednik Matija Krope Lenarčič.

Na Dijaški organizaciji opažajo, da je socialni položaj družin iz leta v leto težji in da so štipendije premajhne, zato v organizaciji izvajajo projekte enkratne denarne pomoči. Lenarčič je spomnil tudi, da je veliko dijakov, ki bi se radi izobraževali v programu, ki ni v njihovem kraju, a žal denarja za bivanje v dijaškem domu nimajo in so zato prikrajšani za želene poklice. Zato bi morala država ubrati mehanizme, s katerimi bi lažje urejala slabo finančno stanje družin in posredno dijakov.

S Slovenske Karitas pa so sporočili, da so v teh dneh preko dobrodelne akcije »Otroci nas potrebujejo« pomoč v obliki šolskih potrebščin razdelili med 8.280 socialno ogroženih šoloobveznih otrok. Skupaj je bilo za ta namen na škofijskih Karitas v avgustu porabljenih skoraj 217.900 evrov.

Politika, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...