Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Poslanica nadškofa Zoreta pred začetkom pouka

Cerkev na Slovenskem | 31.08.2015, 13:28 Petra Stopar

Kot predsednik komisije za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci je učencem, dijakom, staršem in učiteljem nekaj besed pred začetkom novega šolskega leta položil na srce ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Njegova poslanica je namenjena vsem, ne glede na to, ali obiskujejo katoliško šolo ali ne.

Kot je povedal nadškof Zore, si vsi učenci in dijaki, ne glede na to, v katero šolo hodijo, prizadevajo za isti cilj, preko šolanja usposobiti se za študij in nato za delovanje v družbi, prav tako pa si učitelji in profesorji v vseh šolah prizadevajo, da bi pomagali mladim k temu, da bi razvili vse svoje sposobnosti in srčno kulturo »in zato sem hvaležen vsem učiteljem in vsem profesorjem, kakor na drugi strani spoštujem in sem vesel truda vseh učencev«.

V poslanici je ljubljanski nadškof učence nagovoril z besedami, da bodo preko šolskih in obšolskih dejavnosti odkrivali lepoto, smiselnost in bogastvo sveta, ki nas obdaja in ki nam je zaupan v odgovorno upravljanje. »Bodite radovedni in pomnožite številne darove, ki jih je Stvarnik položil v vas in jih uporabljajte v dobro vseh ljudi in celotnega stvarstva. Od vas, dragi učenci in dijaki, je odvisna naša skupna prihodnost.« Starše in učitelje pa je povabil, naj bodo mladim opora in zgled. Vsem se je zahvalil za vse dobro, kar je bilo doslej narejeno na področju izobraževanja, za novo leto pa zaželel veliko medsebojnega zaupanja, pomoči, potrpežljivosti in naklonjenosti. »Pri vašem delu vas bom spremljal z vsakodnevno molitvijo, kakor to počnem že ves čas,« je sklenil.

Kot predsednik komisije za šolstvo pri škofovski konferenci je nadškof Zore nato še poudaril, da je naloga vzgojnega in izobraževalnega sistema, da pomaga k celoviti rasti človeka. »Zato se mi zdi izjemno pomembno, da pri vseh učnih načrtih dejansko načrtujemo, na kakšen način bomo temu mlademu človeku pomagali rasti kot človeku, da bo vsaj tako, kakor raste njegovo znanje, rasla tudi njegova srčna kultura.« V zvezi z ustanavljanjem katoliških vzgojno-izobraževalnih zavodov pa je spomnil, da je to že od nekdaj del poslanstva Cerkve, tako kot Karitas ali oznanjevanje evangelija, »zaradi tega, ker smo trdno prepričani, da so samo ljudje, ki so dobro izobraženi in ki so dobro vzgojeni, lahko svobodni ljudje, svobodni v svojem razmišljanju, v svojih osebnih držah in tudi pri vstopanju v odnose in sprejemanju vsakega človeka«. In če je Jezus Kristus prišel na svet, da človeka odreši in ga osvobodi greha in pogubljenja, mora Cerkev vstopiti na vsa področja, ki k temu osvobajanju pomagajo, je še sklenil nadškof Zore.

Na vprašanje o tem, kdaj lahko v Sloveniji pričakujemo katoliško univerzo, pa je dejal, da je o tem še prehitro govoriti, verjame pa, da bi bila za naš prostor to samo »dobrodošlo« in »dodana vrednost k izobraževanju in osvobajanju ljudi«.

Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...