Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Kako je na prihod beguncev pripravljena naša država?

Slovenija | 26.08.2015, 14:45

Vse kaže, da bodo večje skupine beguncev vsak hip tudi pred vrati Slovenije. Zato je šest nevladnih organizacij vlado oziroma premierja Mira Cerarja pozvalo, naj se zavzame za solidarno Evropo. Vlada oziroma notranje ministrstvo zagotavlja, da se pripravlja na morebitno povečano število beguncev. Medtem sta Slovenska Karitas in društvo ADRA Slovenija že začela z zbiranjem pomoči zanje.

V šestih nevladnih organizacijah so ogorčeni nad medlim odzivom slovenske vlade na predlog Evropske unije o številu beguncev, ki bi prišli k nam, ter zaskrbljeni nad nenehnim poudarjanjem varnostnega vidika. Premierja Cerarja so v pismu pozvali, naj se zavzame za solidarno Evropo. Prepričani so tudi, da se države povezave, tudi Slovenija, še vedno neustrezno in neučinkovito odzivajo na pričujočo begunsko krizo. Menijo, da bi trenutno stanje, ko imamo na mejah nekaterih evropskih držav na tisoče beguncev, lahko učinkovito rešilo le takojšnje povečanje možnosti za njihov legalni vstop države osemindvajseterice. Slovenija je po njihovem mnenju sposobna sprejeti precej več prebežnikov, kolikor naj bi jih sprejela znotraj dogovorjenih kvot. Amnesty International Slovenije, Inštitut za afriške študije, Jezuitsko služba za begunce, Mirovni inštitut, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij ter Slovenska filantropija od vlade pričakujejo, da se bo zavzela za solidarno Evropo, ki bo migrante sprejela in jim pomagala.

Na poziv so se odzvali na notranjem ministrstvu, kjer menijo, da Slovenija trenutno še ni pod pritiskom povečanega števila migracij. Se pa po besedah državnega sekretarja Boštjana Šefica zavedajo trenutnih razmer. "Z našega zornega kota je pomembno dejstvo, da Madžarska gradi ograjo na meji s Srbijo. Vemo, da kar 95 odstotkov vseh migrantov, ki potujejo po zahodnobalkanski poti, to nadaljuje prek Madžarske v Zahodno Evropo. To je element, prek katerega ocenjujemo, da je tveganje za prihod večjega števila migrantov v Slovenijo prek Hrvaške v naslednjem obdobju bistveno večje, kot je bilo še pred nedavnim." Premier Cerar meni, da bi lahko pri nas lahko sprejeli 250 beguncev in podpira kvoto, ki je bila dogovorjena med članicami povezave. Se pa po napovedih Šefica naša država pripravljaj tudi na drugačen scenarij. "Slovenija, vlada in notranje ministrstvo problem migracij obravnava kot velik humanitarni problem. Obravnava ga kot veliko humanitarno krizo, s katero se soočamo v Evropi."

Medtem ko vlada ostaja pri reševanju begunske krize na deklarativni ravni, sta na pomoč beguncem priskočili Slovenska Karitas in društvo ADRA Slovenija. V Karitas pričakujejo, da bo v prihodnjih dneh v Slovenijo pribežalo večje število migrantov in beguncev iz Sirije in Iraka, zato se pripravljajo, da jim bodo pomagali z najnujnejšimi življenjskimi potrebščinami, informacijami in psihosocialno pomočjo. Za ta namen so že odprli poseben račun. Vzpostavili so stik z lokalnimi Karitas v ostalih državah. Pomoč (odeje, spalne vreče in ležalne podloge, higienske pripomočke, pitno vodo v plastenkah, živila, ki ne potrebujejo hlajenja in toplotne obdelave, topla oblačila, trenerke in spodnje perilo ter športne čevlje) zbirajo v humanitarnem skladišču Nadškofijske Karitas v Mariboru in humanitarnem središču Škofijske Karitas Celje v Žalcu. Obe skladišči sta odprti vsak delovnik med 7. in 15. uro, zunaj delovnega časa je v obeh pomoč mogoče oddati tudi v namenske zabojnike. V reševanje begunske krize se je vključilo tudi Humanitarno društvo ADRA Slovenija, ki do jutri zbira oblačila, higienske pripomočke in opremo za begunce na grškem otoku Lezbos. Pri Rdečem križu Slovenije vključitev napovedujejo v primeru potrebe.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.