Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

V Mariboru s prvim septembrom osnovna šola montessori

Slovenija | 22.08.2015, 12:00

Bliža se začetek novega šolskega leta. V Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru ga že nestrpno čakajo, saj bo tam svoja vrata prvič odprla osnovna šola montessori. Sprejela bo 19 učencev.

V Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru trenutno delujejo škofijska gimnazija, dijaški dom, montessori vrtec ter glasbena in baletna šola. Kot je v oddaji Spoznanje več, predsodek manj povedal strokovni direktor zavoda dr. Ivan Štuhec, so o odprtju osnovne šole razmišljali že dalj časa. "Postopek smo sprožili lansko jesen in začeli s pripravami. Če takrat ne bi začeli, s prvim septembrom osnovna šola ne bi mogla odpreti vrat."

Odločili so se za osnovno šolo po principih montessori pedagogike, do zdaj je bila takšna le v Ljubljani. Ker montessori pedagogika zahteva svojo dinamiko in okvir, bi bilo za začetek idealno, tako dr. Štuhec, da bi bilo v osnovno šolo vpisanih do 16 otrok, a se to ni zgodilo. "Vpisanih imamo 19 učencev. To je zgornja meja, ki smo jo sprejeli z malo stisnjenimi zobmi. Zanimanje staršev, ki imajo otroke v našem montessori vrtcu, je bilo veliko, zato smo s težkim srcem kogarkoli odklonili."

Kljub velikem zanimanju želijo tudi v prihodnje ostati pri konceptu, ki so si ga zamislili - prednost bodo imeli otroci, ki so bili v montessori vrtcu. "Ta koncept bo vsako leto dopuščal vpis od 10 do 15, 16 otrok. Tu namreč ne gre za razred, ampak za skupine, v katerih so hkrati otroci treh starostnih obdobij,2 je pojasnil dr. Štuhec. Kot je še dodal, je to tudi smiselno v okoliščinah, v katerih zavod deluje, in v položaju, v katerem je mariborska nadškofija.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...