Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Več slovenskih veleposlaniških sedežev praznih

Slovenija | 20.08.2015, 12:55 Andrej Šinko

Mnogim slovenskim diplomatom se ta mesec izteka mandat, številna veleposlaniška mesta pa so že prazna. Med vidnejšimi položaji, ki so se že ali se bodo v kratkem izpraznili, so veleposlaniški v Zagrebu, Rimu, Pekingu in na sedežu zveze Nato v Bruslju. A predsednik republike Borut Pahor je zadržal podpis ukazov o imenovanju novih veleposlanikov.

Že od lanskega decembra je izpraznjeno veleposlaniško mesto Beogradu. Mandat pa se je že iztekel tudi veleposlanikom v Vatikanu, Pragi, Atenah, Tirani, Buenos Airesu, Pekingu, Bukarešti in Tokiu ter vodji stalnega predstavništva pri zvezi Nato v Bruslju in vodji stalnega predstavništva pri Združenih narodih, Ovseju in ostalih mednarodnih organizacijah na Dunaju. Mandat je potekel tudi generalnima konzuloma v Celovcu in Clevelandu. Do konca tega meseca bo mandat potekel še veleposlanikom v Podgorici, Ankari, Rimu, Zagrebu, Parizu in New Delhiju, do konca leta pa še veleposlanikoma v Brasilii in Tel Avivu ter generalnemu konzulu v Monoštru.

Na ministrstvu za zunanje zadeve pojasnjujejo, da je postopek imenovanj novih vodij diplomatsko-konzularnih predstavništev v teku, vendar pa še ni jasno koliko veleposlaniških mest bo nezasedenih v septembru. Postopek imenovanj se namreč zaključi s podpisom ukaza predsednika republike, vendar se je Pahor odločil zadržati podpise vseh ukazov o imenovanju in bo počakal na oceno vlade, ali ugotovitve v poročilih o nadzoru kakorkoli vplivajo na njen dosedanji predlog za imenovanje novih veleposlanikov.

V luči zapletov z arbitražnim sporazumom bo zanimivo predvsem imenovanje novega veleposlanika v Zagrebu. To mesto naj bi zasedel nekdanji veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina, ki je že šel skozi večino zahtevanih sit, a po pisanju Dnevnika obstaja precejšnja verjetnost, da bo vlada njegovo ime umaknila s seznama predlaganih kandidatov. Predsednik Pahor naj bi namreč na njegovem mestu rajši videl sedanjega veleposlanika v Rimu Iztoka Mirošiča, ki se vrača v Ljubljano in ne odhaja v Beograd, kot se je ugibalo. V srbsko prestolnico pa naj bi odšel Vladimir Gašparič, veleposlanik v Podgorici. Veleposlaništvo v Parizu naj bi prevzel Andrej Slapničar. Od tam je bila namreč zaradi nepravilnosti predčasno odpoklicana Veronika Stabej.

Nekatera izpraznjena mesta pa so medtem že zasedli novi veleposlaniki. V Vatikanu je od marca Tomaž Kunstelj, vodji stalnega predstavništva pri ZN, Ovse in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju in pri Natu v Bruslju pa sta postala Andrej Benedejčič oziroma Jelko Kacin.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...