Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Svetovni dan molitve za ohranjanje stvarstva

Svet | 01.09.2015, 11:49 Marjana Debevec

Obhajamo svetovni dan molitve za stvarstvo, ki naj bi ga odslej po vsem svetu obhajali vsako leto. Papež je so to odločitvijo odgovoril na pobudo pravoslavne Cerkve, na njem pa bodo sodelovale škofovske konference po svetu in mednarodne organizacije. Papež Frančišek se bo z rimsko kurijo popoldne ob 17. uri zbral pri molitvenem bogoslužje.

Cerkev po vsem svetu se sooča z istimi izzivi, je v pismu ob oznanilu molitvenega dne za ohranitev stvarstva zapisal papež Frančišek. Da bi bili verodostojni in učinkoviti, se moramo po njegovih besedah nanje odzvati s skupnimi odgovori. Preteklo sredo pa je sveti oče takole povabil: „V molitvenem občestvu z našimi pravoslavnimi brati in z vsemi ljudmi dobre volje, želimo ponuditi naš prispevek k preseganju ekološke krize, ki jo sedaj živi človeštvo“. V svoji okrožnici pa papež kot enega osrednjih razlogov za omenjeno krizo navaja, da gospodar sveta ni človek, ampak denar.

Tudi ekumenski patriarh Bartolomej I. je v sporočilu poudaril, da ima človek kot soustvarjalec, obdarjen s svobodno presojo, veliko odgovornost pri spoprijemanju s sedanjo ekološko krizo. Patriarhovo sporočilo sledi razmišljanju svetega očeta v okrožnici Laudato si. Začenja se z opozorilom na podnebne spremembe, ki ogrožajo preživetje planeta, in na koncu razkriva človeško odgovornost pri uničevanju stvarstva. Poudarja, da so pohlep ljudi, potrošništvo, kultura odmetavanja in nerazsodno izkoriščanje naravnih virov tisto, kar je iz zemlje naredilo »velikansko odlagališče smeti«, kakor piše v okrožnici tudi papež Frančišek. Vendar pa ne gre zgolj za materialne, temveč tudi za »duhovne odpadke«. Po njegovih besedah namreč obstaja tesna povezanost med krizo človekovega odnosa do narave in krizo njegovega odnosa z Bogom. Zato naj bi evangelij oznanjali v sodobnem svetu, poudarja patriarh Bartolomej.

Povejmo še to, da v Carigradu poteka zasedanje 140 pravoslavnih škofov, ki se pripravljajo na vsepravoslavni cerkveni zbor. Načrtovani termin odprtja cerkvenega zbora so binkošti 2016. Koncil naj bi bil prvo večje srečanje pravoslavnih škofov v zadnjih več kot tisoč letih.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...