Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Na Kubi v pripravi na papežev obisk nabirka usmiljenja

Svet | 30.08.2015, 00:14 Marjana Debevec

Na Kubi bodo danes po vseh cerkvah pripravili nabirko usmiljenja. Gre za pobudo, ki jo je na narodni ravni spodbudila Kubanska škofovska konferenca. Z njo pa naj bi se duhovno pripravili na prihod papeža Frančiška. Sveti oče bo otok obiskal med 19. in 22. septembrom. Geslo njegovega obiska je Misijonar usmiljenja.

Predsednik kubanske škofovske konferenc Msgr. Dionisio García Ibañez je pojasnil, da je bil za dan nabirke izbran 30. avgust, ker se ta dan začne tudi devetdnevnica v čast Devici ljubezni iz El Cobra, zavetnici Kube. Nabirko prirejajo po vseh župnijah, skupnostih in misijonarskih postojankah. Verniki bodo lahko darovali živež, obleke, igrače ali denar, vsa zbrana sredstva pa bodo nato razdeljena med najrevnejše.

Lepo bi bilo, če bi v dneh pred papeževim obiskom vsi verniki Gospoda prosili za čutenje usmiljenja, kakor tudi apostol Pavel priporoča v pismu Kološanom, je poudaril msgr. Ibañez. Predlaga pa tudi, da bi si dejanja usmiljenja izbrali kot vsakodnevne dejavnosti. Med njimi je omenil, da bi lahko obiskovali bolne, delili tisto, kar imamo, odpustili in prosili za odpuščanje, tolažili žalostne, več in bolje ljubili naše bližnje.

Papež Frančišek se bo na Kubi najprej ustavil v prestolnici Havana, kjer bo prvi dan obhajal sveto mašo na Trgu revolucije in se srečal s predstavniki oblasti. Skupaj z duhovniki, redovniki, redovnicami in semeniščniki bo v stolnici molil večernice, nato pa se srečal še z mladimi. Dan kasneje bo daroval sveto mašo v mestu Holguín. Takoj zatem bo odpotoval v Santiago, kjer se bo sestal s kubanskimi škofi. Večer bo sklenil z molitvijo v tamkajšnjem svetišču Device ljubezni iz El Cobra, kjer bo papež zadnji dan obiska na Kubi daroval tudi sveto mašo. Pred odhodom v Združene države Amerike se bo srečal še s kubanskimi družinami.

Pred kratkim pa so v tej otoški državi pričeli z gradnjo prve katoliške cerkve po revoluciji leta 1959. V Bahii, mestni četrti na vzhodu Havane, so po navedbah agencije Fides oblasti izdale dovoljenje za gradnjo svetišča, posvečenega sv. Janezu Pavlu II., ki naj bi bilo prvo od treh novih cerkva na Kubi. Janez Pavel II. je Kubo obiskal leta 1998.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...