Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Karitas: Odprimo srce za Afriko

Svet | 20.08.2015, 15:51 Petra Stopar

Slovenska Karitas je zagnala že deseto dobrodelno akcijo Za srce Afrike. Zbrana sredstva so namenjena razvojnim in humanitarnim projektom na področju zdravstva, šolstva ter oskrbe z vodo in hrano. Projekte Karitas izvaja v sodelovanju s slovenskimi misijonarji predvsem v osrednjem delu Afrike.

Dosedanja pomoč, ki smo jo darovali Slovenci in Slovenke v tej akciji, še danes lajša življenje več kot četrt milijona Afričanom, med katerimi je več kot polovica otrok. V zadnjih devetih letih je bilo s pomočjo zbranih darov posameznikov, podjetij in s SMS sporočili ter ob sofinanciranju zunanjega ministrstva v srcu Afrike zgrajenih ali obnovljenih in opremljenih pet šol, trije zdravstveni centri in dve porodnišnici ter osem zbiralnikov vode.

Kot največji projekt na Karitas omenjajo 600.000 evrov vreden zdravstveni center in novo zgrajeno porodnišnico v Ruzu v Burundiju. »Od tega je večino prispevala Slovenska Karitas, ogromno pa tudi Ministrstvo za zunanje zadeve – 115.000 evrov – 66.000 evrov pa še Misijonsko središče Slovenije. In tukaj se je zgradila dvonadstropna porodnišnica s 50 posteljami, ki je prej ni bilo. Bila je ena sobica z devetimi posteljami, v njej pa je ležalo tudi po 25 žena. Te so same izrazile željo za nove prostore. Pojavile so se tudi potrebe po prostorih zdravstvenega centra za hospitalizacijo. Pred tridesetimi leti je na tem mejnem območju s Tanzanijo in Ruando živelo 7000 ljudi, danes jih 68.000, tako da smo zgradili veliko sob,« je povedala Jana Lampe s Karitas. Eden večjih projektov je po njenih besedah tudi dograjena nova šola za petsto otrok v Kigaliju v Ruandi.

Zdravstveni center v Rwisabiju v Burundiju
Zdravstveni center v Rwisabiju v Burundiju © Mojca Urh

A ne le zidovi, tudi hrana je omogočena s pomočjo naših darov. Podhranjenost in lakota sta namreč še vedno zelo pereč problem. »Zato smo v teh letih z vztrajno podporo in z nakupi hrane podpirali preko tisoč podhranjenih otrok. Če naši misijonarji in sestre domačinke ne bi recimo deklici Sofiji z vso ljubečo skrbjo in ljubeznijo takoj pomagali, bi izgubila življenje, ker je bila tako kritično podhranjena. Zato je pomembno, da so v tako odročnih krajih zdravstveni centri dostopni prebivalstvu«, je pojasnila Lampetova, koordinatorka akcije Za srce Afrike.

S sredstvi, zbranimi v letošnji akciji, ki se je že začela, bodo Karitas in misijonarji nadaljevali boj proti podhranjenosti v Safi v Centralnoafriški republiki, podprli bodo nadaljnjo gradnjo bolnišničnih prostorov v Mukungu v Ruandi, šolo za 720 učencev v Nyangungu v Burundiju in nakup riža na Madagaskarju.

Če želite prispevati svoj dar, pošljite SMS z vsebino AFRIKA ali AFRIKA5 na 1919 in darovali boste 1 ali 5 evrov, ali se obrnite neposredno na Slovensko Karitas.

Tudi letos Karitas pelje vzporedno akcijo Z delom do dostojnega življenja

V njej darovalci že 279 družinam v Afriki in 12 družinam v Albaniji omogočajo, da z lastnim delom lažje preživijo svoje družine in dostojno živijo.

»Od leta 2011 z možem nakazujeva preko trajnika mesečni dar 24 evrov za družino v Burundiju. Od Slovenske Karitas sva prejela fotografijo družine in opis njene situacije. V družini je bilo deset otrok. Sedem jih je umrlo, nato pa še mož. Mati s tremi otroki je živela v skrajni revščini. Najin dar je omogočil, da je mati dobila delo na misijonu, da čisti prostore v zdravstvenem centru, za to delo pa dobi plačilo, ki gre iz našega daru. Pomagamo najrevnejšim ljudem, da lahko preživijo, jim lajšamo lakoto, morda celo rešimo kako življenje. Skrb za nekoga, ki živi v nečloveških razmerah, nam prinaša osebno veselje in vzbuja radost, da si nekomu polepšal življenje. Darujemo, ker vemo, da je vsak evro preko misijonarjev uporabljen v pravi namen. Nam zato nič ne manjka, saj več kot daješ, več dobiš,« je na novinarski konferenci o izkušnji svojega darovanja za neko afriško družino povedala Slavka Fujan, ena od skupno 425 trajnih mesečnih donatorjev iz Slovenije.

V Afriki starši dobijo za svoje delo po navedbah misijonarjev mesečno plačilo za delo 24 evrov, v Albaniji pa 48 evrov. Ti starši s pomočjo lastnega dela in dodatnega zasluženega 1 evra oziroma 2 evrov na dan, družinskim članom sedaj lažje zagotovijo hrano, zdravila in otrokom šolanje. »Mnogi med njimi so tako že izšli iz najhujše revščine, nekateri so se tudi osamosvojili z zagonom manjše trgovine, z lastno zemljo za obdelovanje ipd. in namesto njih so misijonarji v delo in zaslužek na misijonu vključili nove revne družine, da bi tudi njim pomagali povrniti dostojanstvo ...« so zapisali na Karitas, kjer bodo letos prvič v to akcijo zajeli tudi Šrilanko.

Sodelovanje Ministrstva za zunanje zadeve in Karitas

Priznanje Slovenski Karitas za pomoč Afriki in razvojno sodelovanje je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani v imenu Ministrstva za zunanje zadeve izrekel generalni direktor Direktorata za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč Mitja Štrukelj. Povedal je, da »Karitas že vrsto let deluje v Afriki, kjer s svojim aktivnim prispevkom v projektih, ki jih izvaja, nedvomno zelo pomembno prispeva k razvoju tamkajšnjih okolij in izboljšanju življenjskih okoliščin njihovih prebivalcev«. Ocenil je, da se Karitas prijavlja na razpise MZZ z »izredno kvalitetnimi infrastrukturnimi razvojnimi in humanitarnimi projekti; projekte izvaja odlično in je tudi stalno prisotna na terenu v Afriki«.

O obeh akcijah – Za srce Afrike in Z delom do dostojnega življenja – boste lahko več slišali v prihajajočih oddajah Karitas na Radiu Ognjišče. Prva bo na sporedu že nedeljo, 23. avgusta ob 18.35.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...