Alen SalihovićAlen Salihović
Papež po avdienci (foto: Radio Vatikan)
Papež po avdienci

Papež pri avdienci: družina ne sme biti žrtev ekonomije

Svet | 19.08.2015, 10:19 Marjana Debevec

Papež Frančišek je pretekli teden začel niz treh katehez o lastnostih, ki opredeljujejo družino. Najprej je spregovoril o pomenu praznovanja, danes pa se je posvetil delu. Oboje skupaj namreč predstavlja del Božjega načrta z družino, je poudaril. Človek pa se dela nauči najprej v družini.

Delo je najprej potrebno za vzdrževanje družine in dostojanstvenega življenja njenih članov. Za poštenega človeka pravimo, da je delavec, je poudaril papež, saj ne živi na plečih drugih. „Kje pa se naučimo tega delavnega načina življenja? Najprej v družini.“ Starši namreč otroke k delu vzgajajo s svojim zgledom.

Evangelij nam Sveto družino prikaže kot delavsko družino, sv. Pavel pa celo pravi: 'Kdor noče delati, naj tudi ne je'. Nanaša se namreč na lažno duhovnost, v kateri nekateri živijo na račun drugih. „Trud dela in duhovno življenje si v krščanskem pojmovanju nista nasprotujoča. Pomembno je, da to razumemo!“, je poudaril sveti oče. Če premalo delamo, to po papeževih besedah škoduje duhu, če pa premalo molimo, to škoduje praktični dejavnosti. Delo je namreč prav človekova lastnost, saj izraža njegovo dostojanstvo, da je ustvarjen po Božji podobi. „Zato pravimo, da je delo sveto,“je dejal papež. Skrb za delovna mesta je tako velika človeška in družbena odgovornost,da ne sme biti prepuščena le peščici ljudi, je poudaril in dodal: „Povzročiti izgubo delovnih mest pomeni povzročiti hudo družbeno škodo“, je poudaril.

Ob tem je Frančišek spomnil tudi na svojo okrožnico o okolju, v kateri poudarja povezavo med lepoto naše zemlje in dostojanstvom dela. „Ko delo ločimo od zaveze med Bogom in človekom, ko se loči od njegovih duhovnih lastnosti, ko delo postane talec logike dobička in zaničuje ljubezen do življenja, potrtost duše okuži vse: tudi zrak, vodo, travo, hrano... Družbeno življenje se spridi, pokvari se tudi naravno okolje.“ Posledice tega pa najbolj čutijo revne družine. Družina je za produktivnost pogosto breme, do otrok in ostarelih je celo sovražna, je poudaril papež. Nosilce podjetij zanima individualna delovna sila, ki jo lahko uporabiš, ali pa zavržeš glede na potrebe trga. Družina je zato preizkusni kamen družbe. „Če jo organizacija dela drži v šahu, ali pa celo ovira njeno pot, potem smo lahko prepričani, da je družba začela delati proti sami sebi.“ Krščanske družine imajo zato po papeževih besedah veliko poslanstvo prinašati temelje Božjega stvarjenja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...