Alen SalihovićAlen Salihović

Mednarodni evharistični kongres tokrat na Filipinih

Svet | 18.08.2015, 08:49 Marjana Debevec

Cerkev na Filipinih se pospešeno pripravlja na 51. mednarodni evharistični kongres, ki bo potekal od 24. do 31. januarja v Cebuju in sicer leto dni po obisku papeža Frančiška v tej deželi. Nadškof Manile kardinal Louis Antonio Tagle je na tiskovni konferenci dogodek opredelil kot znamenje upanja in edinosti za Filipine. Geslo evharističnega kongresa bodo besede iz Pavlovega pisma Kološanom: Kristus v vas, upanje slave.

Kongres – kot trdi kardinal Tagle – predstavlja prispevek katoliške Cerkve in vseh vernikov, zlasti na Filipinih, k iskanju regijskega in mednarodnega občestva, upanja in edinosti. Prebivalstvo zaradi vojn, spopadov in nenehnega terorizma upanje izgublja. »Če te nihče ne upošteva, je Jezus ves čas zraven. Če se ljudje ne zmenijo zate, ne misli na to, ker nekdo ves čas misli nate, Jezus je s teboj. Četudi se počutiš samega, to ni res, kajti Jezus je tam. Emanuel! Bog je z nami, torej upanje je!« , je na tiskovni konferenci poudaril nadškof Tagle, ki pravi tudi, da so k sodelovanju pri kongresu povabljeni vsi Filipinci.

Dogodek v Cebuju je preko video sporočila med sklepno sveto mašo 50. mednarodnega evharističnega kongresa v Dublinu na Irskem junija 2012 napovedal zaslužni papež Benedikt XVI. Cilj srečanja, kot si želi Filipinska škofovska konferenca, je, da bi poglobili pobožnost do evharistije in okrepili misijonarsko zavzetost.

Obenem se bo s kongresom začelo tudi praznovanje petstoletnice evangelizacije države, katerega vrhunec bo leta 2021. Ozemlje, kjer se danes nahaja Cebu, je leta 1521 kot prvi dosegel raziskovalec Ferdinand Magellan. Takratni kralj Humabon ga je toplo sprejel in kmalu zatem se je spreobrnil v krščansko vero. V spomin na to je Magellan kralju podaril majhen kip Deteta Jezusa. Še danes se filipinski verniki na tretjo nedeljo v mesecu januarju množično udeležujejo procesije, posvečene Detetu Jezusu. Praznik predstavlja glavni verski dogodek v tisti regiji. Naj spomnimo, da je na nedeljo Deteta Jezusa lani v Manili daroval sveto mašo tudi papež Frančišek, ko se je zaključevalo njegovo apostolsko potovanje na Filipine.

51. mednarodni evharistični kongres v Cebuju bo drugi tovrstni dogodek na Filipinih. In sicer je država med 3. in 7. februarjem 1937 že gostila mednarodni evharistični kongres, ki je bil 33. po vrsti. Pod geslom Evharistični apostolat v misijonih je potekal v Manili.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...