Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Po besedah papeža Frančiška si je za praznovanje treba vzeti čas

Svet | 13.08.2015, 08:11

Papež Frančišek je tudi včeraj nadaljeval s katehezo o družini. Povedal je, da bo tokrat in v prihodnjih dveh avdiencah razmišljal o treh razsežnostih, ki dajejo družinskemu življenju ritem. To so: praznovanje, delo in molitev. Včeraj je v ospredje postavil praznovanje, ki ni le poležavanje ampak hvaležen pogled na dobro opravljeno delo.

Po besedah svetega očeta nas Bog uči, da je pomembno nekaj časa nameniti kontemplaciji in veselju ob tistem, kar je bilo pri delu dobro opravljenega. "Praznovanje je predvsem ljubeč in hvaležen pogled na dobro opravljeno delo. Praznujemo delo," je poudaril papež in dodal, da je praznovanje tudi čas gledanja na otroke ali vnuke, ki rastejo, je čas, ko pogledamo dom, prijatelje, skupnost, ki nas obkroža. "Vi mame in očetje dobro veste, kolikokrat so iz ljubezni do otrok sposobni »požreti nevšečnosti«, da bi otrokom omogočili praznovanje in bi lahko okusili dobro stran življenja. V tem je veliko ljubezni," je poudaril papež. Praznični trenutki so nadalje včasih vključeni tudi v delovno okolje, ne da bi bili v škodo obveznostim. To so lahko rojstni dnevi, poroke, rojstva, pa tudi slovo ali nov prihod. "Pomembno je praznovati. To so trenutki domačnosti v kolesju proizvodnega aparata. In to je za nas dobro."

Sveti oče je opozoril, da mnogi pa ne morejo praznovati oziroma se veseliti svojega dela. Spomnil je na milijone moških in žensk ter celo otrok, ki so sužnji dela. "Obsedenost z ekonomskim dobičkom in učinkovitost tehnike ogrožata človeške ritme življenja, kajti življenje ima svoje človeške ritme. Čas počitka, zlasti nedeljskega, nam je namenjen, da bi se lahko veselili tistega, česar se ne proizvede in ne potroši, ne kupi in ne proda. A namesto tega vidimo, da hoče ideologija dobička in potrošnje pogoltniti tudi praznovanje."

Papež je dejal še, da so najlepša praznovanja v družini, še posebej nedeljska. Zagotovo ni naključje, da so praznovanja, v katerih je prostor za celo družino, tista, ki uspejo najbolje. "Praznovanje je torej dragoceno Božje darilo; dragoceno darilo, ki ga je Bog dal človeški družini: ne uničimo ga!"

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.