Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Tadeja Kvas Majer (foto: Osebni arhiv)
Tadeja Kvas Majer

V petek prvi javni razpis aktualnega PRP

Kmetijstvo | 29.07.2015, 09:53

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za petek napoveduje odprtje prvega javnega razpisa v okviru aktualnega Programa razvoja podeželja do leta 2020. Gre za razpis za t.i. podukrep Mladi prevzemniki kmetij, ki je namenjen pomoči za vse tiste mlade, ki prvič prevzemajo kmetijo. Kako bo v novem programskem obdobju urejeno to področje, je v včerajšnji oddaji Slovenska dežela spregovorila Tadeja Kvas Majer, generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano.

Reforma skupne kmetijske politike in z njo povezan Program razvoja podeželja do leta 2020 prinaša tudi na tem področju kar nekaj sprememb, ostaja pa hotenje, da bi tudi v naslednjih letih, tako kot v minulem programskem obdobju čimbolj spodbudili prenos kmetij na mlajši rod in posledično njihovo prestrukturiranje, pravi Tadeja Kvas Majer, generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo:

"Naš cilj je, da izboljšamo starostno strukturo. To ni samo naš cilj na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano ampak je to cilj celotne Evropske unije. Novo obdobje je povezano s pričakovanji po veliko inovacijah, prinaša veliko novosti in temu v sled, in tudi zaradi slabe starostne strukture v celotni Evropski uniji je tudi Evropska komisija dala velik poudarek na mladih prevzemnikih oziroma mladih kmetih."

Na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano si želijo, da bi tudi v novem programskem obdobju ta ukrep spodbudil prenos vsaj takega števila kmetij v mlade roke. Do pomoči bodo upravičeni tisti mladi kmetje, ki bodo na dan oddaje vloge na javni razpis stari od 18 do vključno 40 let, ki bodo imeli ustrezno znanje in usposobljenost, se bodo zavezali k izpolnitvi v vlogi zapisanega poslovnega načrta kmetije ter bodo prvič vzpostavili kmetijo.

Mladi kmet, ki bo prevzel kmetijo in bo na njej polno zaposlen, bo dobil enkratno pomoč države v višini 45.000 evrov, mladi, zaposleni izven kmetije, ki se s kmetovanjem ukvarjajo v prostem času pa bodo ob prevzemu kmetije upravičeni do18.600 evrov pomoči.

Javni razpisi tega področja bodo zaprtega tipa. Vnos vlog v elektronski sistem in vlaganje vlog v fizični obliki bo možno od prvega delovnega dne po izteku 21 dni od objave javnega razpisa v uradnem listu, torej od 24. avgusta do 18. septembra, po zaprtju razpisa pa bodo vse vloge ocenjene in točkovane, do sredstev pa bodo upravičene tiste, ki bodo presegle 30 odstotni vstopni prag. Zbrano število točk pa bo odločalo o vrstnem redu prejema sredstev.

Prisluhnite celotnemu pogovoru s Tadejo Kvas Majer, več o tehničnih vprašanjih razpisa pa boste slišali v nedeljski kmetijski oddaji!

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...