Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Jakobova školjka (foto: )
Jakobova školjka

15 let Društva prijateljev poti sv. Jakoba

| 25.07.2015, 19:42 Blaž Lesnik

Jakob starejši je bil sin ribiča Zebedeja in Salome, Marijine sestre. Oba z bratom Janezom, poznejšim evangelistom, sta živela kot ribiča v Galileji. Bila sta med prvimi Jezusovimi učenci. Jakob st. je bil tudi prvi od dvanajstih Kristusovih apostolov, ki je pretrpel mučeniško smrt. Po izročilu sta dva njegova učenca prepeljala truplo v Španijo in ga tam pokopala.

Ko so v 9. stoletju odkrili grob sv. Jakoba, se je rodilo čaščenje apostola Jakoba, na njegov grob so začeli romati iz vse Evrope in Goethe je stoletja kasneje dejal »Evropa je bila ustvarjena z romanjem v Santiago«.
Svojevrsten spomenik čaščenja svetega Jakoba in srednjeveških romanj iz naše dežele je 67 cerkva posvečenemu sv. Jakobu starejšemu.

Društvo prijateljev poti Sv. Jakoba prav danes, 25. julija, praznuje 15 let svojega delovanja. Osrednji dogodek je bila sveta maša v cerkvi Svetega Jakoba v Ljubljani, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Zakonca Štefanič
Zakonca Štefanič © ARO

Ob 15 letnici društva sta izšla tudi oba prenovljena vodnika po slovenski Jakobovi poti - za kolesarje sta ga napisala zakonca Štefanič, peš vodnik pa sta pripravila zakonca Rigler. Oba vodnika opozarjata tudi na slovensko kulturno in naravno dediščino ob poti.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...