Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
p. dr. Christian Gostečnik (foto: ARO)
p. dr. Christian Gostečnik

Počitnice in ustvarjalnost

| 14.07.2015, 15:22 Blaž Lesnik

Za ustvarjalnost med počitnicami je zelo pomemben domači pogovor, o tem, kako bodo izgledali poletni tedni na taborih, oratorijih, delavnicah, kjerkoli bodo otroci preživeli svoj prosti čas. Pogovoriti se je potrebno o tem, da so odgovorni zase, da imajo svojo disciplino in da so ustvarjalni. "Če tega ni, potem niso ustvarjalni in je tam samo samodiscipliniranje in se nihče ne počuti dobro. Vsi z voditelji vred so v strahu, kaj bodo ti otroci narobe naredili", pravi klinični psiholog p. dr. Crhistian Gostečnik.

Zelo pomembno je tudi, da otroci nimajo občutka, da so staršem odveč in da jih morajo pač nekam "poriniti", da bodo oni imeli mir. Otrokom je potrebno dati osnovno občutje, da so dobrodošli, da jim starši želijo najboljše, da jim je tudi med počitnicami lepo. 

Otroci hočejo svoj prosti čas preživeti ustvarjalno

Izredno je pomembna struktura časa, z njo otroci dobijo osnovno varnosti. Če tega ni, so otroci razpuščeni. Tam se naseli nemir, nezadovoljstvo, razočaranje... Kako do te strukture? "Imamo koledar, preštejemo tedne, dneve in se dogovorimo kje, kdaj, kako. Vključimo pričakovanja, želje in jih uskladimo z možnostmi." Hkrati se dogovorimo tudi, kdaj in kako bomo preživeli prosti čas skupaj. Najbolj grozljivo je, da je otrok prepuščen sami sebi, saj ga ta nemir popolnoma prevlada in otrok se hitro izgubi.

 

Tudi zakonca si morata osnovno potrditev, da jima je lepo skupaj

Med počitnicami skrb ne sme ostati samo pri otrocih. Zakonca si morata vzeti čas drug za drugega. Potrditev, da jima je lepo skupaj, si dasta z odločitvijo, da bosta vsaj kakšen dan (ali več, če je mogoče) preživela skupaj brez otrok: duhovne vaje, romanje, izlet,... Možnosti je veliko, pomembno je, da gresta nekam, kjer bosta lahko sama in brez skrbi. Če se ukvarjamo izključno s službo ali z otroki, zakon zelo trpi. Najbrž ni žene, ki ne bi pričakovala: "Zdaj bomo potrpeli, potem pridejo počitnice in bova šla skupaj na morje, kjer se bova pogovarjala...". Mož pa gre na morje zato, da bo imel mir, da si odpočije, ne pa da se bo pogovarjal o odnosih. Kako rešiti ta zaplet? dr. Gostečnik pravi: "Moški nismo tako strašno nerodni, potrebujemo le nekoliko več spodbude. V ženski naravi je, da se želijo pogovarjati, ker jih pogovor sprošča.

Pustim se nagovoriti od prostega časa

Kako je s prostim časom pri mladostnikih? P. dr. Christian Gostečnik pravi: "Pomembno je, da jim starši sledijo, da vedo, kje so in kako preživljajo svoj prosti čas." Kako naj se pustijo nagovoriti od prostega časa osamljeni, starejši, ki jim vsi "pobegnejo" na dopuste? Prisluhnite posnetku julijske oddaje Za življenje.

Vprašanje za kliničnega psihologa p.dr.Christiana Gostečnika do četrtka pošljete na za.zivljenje@ognjisce.si-vključili ga bomo v avgustovsko oddajo.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...