Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Hrvaška zastava (foto: ARO)
Hrvaška zastava | (foto: ARO)

Hrvaška z vojaško parado začenja praznovanje 20. obletnice Nevihte

Svet | 04.08.2015, 17:11

Na Hrvaškem te dni zaznamujejo 20. obletnico operacije Nevihta, s katero so avgusta 1995 znova prevzeli nadzor nad večjim delom svojega ozemlja, ki so ga leta 1991 zasedli srbski uporniki. Uvod v dan zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov je današnja vojaška parada v Zagrebu, jutri bo osrednja slovesnost v Kninu, kjer bo tudi sveta maša za domovino. Daroval jo bo kardinal Josip Bozanić.

Z Nevihto so hrvaške sile pred 20 leti v nekaj dneh znova vzpostavile nadzor nad približno petino državnega ozemlja. Zeleno luč naj bi ji med drugim prižgale vodilne svetovne sile. Sprožili so jo 4. avgusta zjutraj, naslednji dan so bile hrvaške sile že v središču Knina, ki so ga prebivalci večinoma zapustili. V napadu na 630 kilometrov dolgi fronti je po hrvaških virih sodelovalo približno 150 tisoč pripadnikov hrvaške vojske, policije ter hrvaških vojakov iz Bosne in Hercegovine. Nasproti jim je stalo približno 40 tisoč srbskih vojakov.

Nevihto v mednarodnih vojaških učbenikih opisujejo kot primer uspešne napadalne akcije, naši južni sosedi jo imajo za legalno potrditev svoje državnosti. A s tem se ne strinjajo v Srbiji. Menijo, da je pomenila etnično čiščenje in največji eksodus Srbov s Hrvaške. Po hrvaških virih je v času Nevihte državo zapustilo približno 90 tisoč hrvaških Srbov. Enako ocenjuje tudi Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. V Srbiji medtem trdijo, da je domove v avtomobilskih in traktorskih kolonah zapustilo od 200 do 250 tisoč Srbov. Nazaj na Hrvaško naj bi se jih po vojni vrnilo le približno 20 tisoč. Hrvaška stran je v operaciji utrpela približno 170 smrtnih žrtev med vojaki, medtem ko so na srbski strani našteli približno 600 mrtvih. V času Nevihte in po njenem koncu je bilo po podatkih Hrvaškega helsinškega odbora poleg tega ubitih skoraj 700 civilistov srbske narodnosti, pogrešanih pa približno 1800 ljudi. Uničenih, zažganih in oropanih hiš, ki so bile v lasti državljanov srbske narodnosti, je bilo približno 20 tisoč. Uradni Zagreb je v zadnjih letih večkrat obžaloval žrtve operacije, a obenem vztrajal, da je bila upravičena, saj je šlo za legitimno osvobajanje državnega ozemlja.

Haaško sodišče je leta 2012 oprostilo hrvaška generala Anteja Gotovino in Mladena Markača poveljniške odgovornosti za vojne zločine v času med in po Nevihti. Pred tem je oprostilo tudi generala Ivana Čermaka. Obtoženi so bili sodelovanja v zločinskem delovanju, katerega cilj je bil prisilno in za vedno odstraniti srbsko prebivalstvo z območij na Hrvaškem.

Na Hrvaškem se te dni vojaško-policijske operacije pred 20 leti spominjajo na različne načine. Zaradi dvodnevne proslave, ki so jo delno preselili v prestolnico, je bilo tudi nekaj notranjepolitičnih trenj. Državni vrh bo jutri skupaj le med protokolom na kninski trdnjavi. Pred tem bodo premier Zoran Milanović, prvi mož sabora Josip Leko ter načelnik generalštaba Hrvaške vojske Drago Lovrić in glavni direktor policije Vlado Dominić skupaj položili vence pred spomenikom hrvaški zmagi Nevihta 95. Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović bo pred spomenik prišla nekoliko pozneje v družbi predstavnikov različnih veteranskih združenj ter svojcev ubitih in pogrešanih hrvaških vojakov.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.