Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Obrazi podnebnih sprememb (foto: ARO)
Obrazi podnebnih sprememb

Obama uradno predstavil ambicije za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov

Svet | 04.08.2015, 15:56

Predsednik ZDA Barack Obama je uradno predstavil načrt za zmanjšanje toplogrednih plinov. Svetovna velesila naj bi jih do leta 2030 v primerjavi z letom 2005 zmanjšala za 32 odstotkov. Ukrepi naj bi njeno gospodarstvo stali nekaj več kot 8 milijard dolarjev na leto, neto korist naj bi v teh 25 letih znašala 46 milijard dolarjev.

Agencije za zaščito okolja je lani predlagala, naj v ZDA do leta 2030 zmanjšajo izpuste toplogrednih plinov za 30 odstotkov v primerjavi z letom 2005. Sledilo je obdobje javnih komentarjev in končna različica je še bolj ambiciozna. "To je do zdaj najpomembnejši ukrep ZDA na področju podnebnih sprememb," je prepričan Obama. Zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov je po njegovih besedah moralna obveza do prihodnjih generacij, ki bodo ogrožene, če segrevanja ozračja ne bomo ustavili. "Pri podnebnih spremembah je lahko prepozno in če ne bomo ukrepali se ljudje nanje ne bodo mogli prilagoditi."

Načrt daje zveznim državam možnost, da se same izberejo poti do ciljev, ki so prirejeni za vsako posebej, odvisno od tega, koliko termoelektrarn imajo. Izpuste toplogrednih plinov bodo morale začeti zmanjševati leta 2022. Tiste, ki bodo povečale proizvodnjo energije iz obnovljivih virov, bodo dobile kredite, ki jih bodo lahko porabile pri zamudah.

Obama bo načrt prinesel na decembrsko podnebno konferenco v Pariz, saj želi spodbuditi ostale velike onesnaževalce zraka k sprejetju pogumnih ukrepov. Zdi se, da ima Obamov načrt največ nasprotnikov doma, saj so republikanski guvernerji skupaj z energetsko industrijo že napovedali neposlušnost in tožbe.

Da bo načrt dal nov zagon, verjame evropski komisar za podnebne ukrepe in energijo Miguel Arias Canete. Kot je zapisal na družbenem omrežju Twitter, lahko v ZDA, če bo izpolnjen, povečajo delež čiste energije in pospešijo prehod na nizkoogljično gospodarstvo. "Pozdravljamo napoved predsednika Obame. Menimo, da gre za zelo pomembno vprašanje. Vsekakor bo morala podobne zaveze sprejeti tudi Evropska unija, prav tako pa še ostali deležniki," je medtem na opoldanski novinarski konferenci v Bruslju dodala evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström. Naj ZDA sledi povezava, poudarjajo v Svetovnem skladu za naravo.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.