Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Znova porast poskusov vdorov migrantov v predor pod Rokavskim prelivom

Svet | 03.08.2015, 16:38

Migranti v francoskem Calaisu so ponoči približno tisoč sedemstokrat skušali vdreti v predor pod Rokavskim prelivom, prek katerega iščejo pot v boljše življenje v Veliki Britaniji. Gre za občuten porast poskusov vdorov po zadnjih dneh, ko so jih zabeležili po nekaj sto. Na Otoku medtem pripravljajo nov ukrep, po katerem bodo morali najemodajalci poskrbeti za deložacijo priseljencev, ki ne bodo uspeli s svojimi prošnjami za azil. V nasprotnem primeru jim bo grozil kazenski pregon in zaporna kazen v višini do pet let. Prebivalci ene od slovaških vasi pa so na včerajšnjem referendumu z veliko večino zavrnili sprejetje beguncev, ki so zaprosili za azil v Avstriji.

Francoska policija je ponoči preprečila približno tisoč poskusov vdorov na 650 hektarjev velikem območju predora. Med dogajanjem je bil v obraz ranjen policist, proti kateremu je sudanski migrant vrgel kamen. Sudanca so aretirali, policista pa prepeljali na šivanje v bolnišnico.

V minulih dneh so v Calaisu zabeležili po nekaj sto poskusov vdorov v predor na noč, potem ko so na vrhuncu kaosa v začetku prejšnjega tedna migranti v predor v eni noči skušali vdreti kar dva tisočkrat, pri čemer je, očitno pod kolesi tovornjaka, umrl sudanski begunec. Od junija je v poskusih vdora v predor umrlo 10 ljudi. Zaradi krize je francoska policija v Calais pred dnevi napotila dodatnih 120 policistov, ki jim je, vse do minule noči, očitno uspelo zmanjšati naval na območje.

Vlada britanskega premierja Davida Camerona pa načrtuje ukrep, ki najemodajalce obvezuje, naj preverijo status najemnikov. V parlament naj bi ga vložila jeseni. Cameron je obljubil tudi, da bo država deportirala več nezakonitih migrantov, da bi tako pokazala, da ni varno zatočišče.

"Evropska komisija se zaveda položaja z migranti v Calaisu. Zaveda se, da je tam vse slabše. Podpiramo in pozdravljamo sodelovanje Francije z Brusljem. Pripravljeni smo pomagati v tehničnih zadevah," pa je sporočila tiskovna predstavnica Evropske komisije. "Evropska komisija prav tako pričakuje, da bodo države članice resno vzele shemo razporeditve beguncev in pokazale solidarnost," je še dodala.

Avstrija in Slovaška sta pred slabima dvema tednoma podpisali dogovor o začasni namestitvi 500 prosilcev azila v eni od vasi, ki leži jugovzhodno od Bratislave, blizu meje z Madžarsko. Tamkajšnji prebivalci sprejemu beguncev že ves čas nasprotujejo, na včerajšnjem referendumu so temu prižgali rdečo luč. Proti namestitvi prosilcev azila jih je glasovalo približno 97 odstotkov. Izid lokalnega referenduma ni zavezujoč, a je tamkajšnji župan v odzivu kljub temu poudaril, da je zelo pomembno, da lahko predstavijo mnenje.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...