Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Tematske razprave za zbližanje stališč sprtih strani v Siriji

Svet | 01.08.2015, 05:30

Posebni odposlanec Združenih narodov za Sirijo je nemirno državo povabil k sodelovanju na posebnih tematskih razpravah, ki bi spodbudile nova pogajanja o končanju krvavega notranjega spora. Svetovna organizacija načrtuje oblikovanje mešanih delovnih skupin, da bi nasprotne strani v Siriji le zbližale stališča. Za zdaj namreč soglasja o poti naprej ni.

Čeprav se po dveh mesecih srečevanj s ključnimi akterji sirske državljanske vojne zdi, da se ne zmorejo premakniti z mrtve točke, odposlanec Staffan De Mistura je poudaril, da je treba ohraniti napore za reševanje spora. Zato namerava Sirce povabiti na vzporedne tematske razprave prek medsirskih delovnih skupin, ki bi se osredotočale na zaščito civilistov, politična in ustavna vprašanja, vojaške in varnostne zadeve, javne ustanove in obnovo. Kdaj in kje pogovori bodo ter kdo točno bo sploh sodeloval, De Mistura ni razkril, je pa opozoril, da bi takšna mednarodna pobuda zahtevala podporo kontaktne skupine. Kot je zatrdil, se bodo Združeni narodi tega lotili ob pravem času.

Generalni sekretar svetovne organizacije Ban Ki Mun je Varnostni svet pozval, naj podpre predloge De Misture in deluje v smeri, da sprte strani spodbudi h konstruktivnemu sodelovanju. Sirijo je ob tem označil za največjo humanitarno krizo na svetu. "Mnogi Sirci opozarjajo, da država vstopa v začaran krog razdrobljenosti in radikalizacije, iz katerega bo težko najti izhod. Naši sirski sogovorniki se prav tako bojijo, da je država ujeta v posamezne regionalne vojne, ki jih bodo težko rešili sami. Skoraj vsi poudarjajo, da mora mednarodna skupnost nujno ukrepati zdaj, da bi rešila in ohranila, kar je ostalo od Sirije. Sirci napovedujejo, da se bodo s poslabšanjem razmer umaknile tudi možnosti za politično rešitev."

Najmanj 250.000 Sircev je bilo ubitih v državljanski vojni, skoraj polovica prebivalstva je zaradi konflikta zbežala z domov.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...