Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Kitajska zastava (foto: wiki)
Kitajska zastava

Direktor Asianews: Sprememb v odnosih med Vatikanom in Kitajsko še ni na vidiku

Cerkev po svetu | 30.07.2015, 09:44 Marta Jerebič

Papež Frančišek bo septembra obiskal Kubo. Ob tem se postavlja vprašanje, ali mu bo uspelo priti tudi na Kitajsko. Ali bo ta komunistična država izboljšala vezi z Vatikanom in bo v polnem občestvu s katoliško Cerkvijo?

Papež Frančišek si želi obiskati Kitajsko, želi, da bi država znova vzpostavila diplomatske odnose z Vatikanom. A direktor katoliške agencije Asianews, p. Bernardo Cervellera meni, da sprememb še ni na vidiku … vsaj za zdaj ne.

»Kitajska je danes druga največja gospodarska sila na svetu. Je skoraj velesila, kar zadeva mednarodno politiko. Za razliko od Kube ne potrebuje pomoči Vatikana ali pravzaprav od nikogar drugega, da bi utrdila svoj položaj,« je povedal za televizijsko agencijo Romereports.

Pater Bernardo Cervellera je ustanovitelj agencije AsiaNews. Veliko let je deloval kot misijonar na Kitajskem, dokler ga niso 'povabili', naj odide iz dežele. Z naraščanjem krščanstva v Aziji utegne postati Kitajska do leta 2050 narod z največ kristjani. A tamkajšnja komunistična vlada vodi svojo t. i. domoljubno Cerkev. Sama postavlja škofe in se pogosto sklicuje na svojo avtonomijo.

»Kitajsko ministrstvo za verske zadeve stalno izjavlja, da hoče neodvisno Cerkev. Grozi, da bo posvetilo, recimo, 15 novih škofov na leto. Trdi, da ima pravico, da vodi neodvisno Cerkev brez vpliva tujih držav, s čimer misli na Vatikan,« pojasnjuje p. Cervellera.

Zakoniti kitajski škofje, ki jih imenuje Vatikan, skrivnostno izginjajo brez sledi v lastni domovini. Druge pošiljajo na prisilno delo v taborišča. Povprečni verniki sicer v večini kitajskih pokrajin lahko odkrito prakticirajo vero. Vendar omejitve še obstajajo v načinu, kako župniki vodijo svojo župnijo, tudi urnik maš.

»To pomeni, da župniki niso svobodni, da bi odhajali ven v misijone ali določali potrebe svojih skupnosti ter ravnali temu primerno z lastnimi pobudami. Upoštevati morajo smernice, ki jih je uvedla vlada

Pater Cervellera meni, da v bližnji prihodnosti ne bo kakih bistvenih izboljšav med Svetim sedežem in Kitajsko. To je proces, za katerega je prepričan, da bo trajal najmanj deset let.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...