Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Razkritje prodaje organov splavljenih otrok v ZDA

Svet | 30.07.2015, 11:25 Marjana Debevec

V ameriških medijih močno odmeva afera razkritja nezakonitega delovanja organizacije Planned Parenthood – Načrtovano starševstvo. Šokantni video prikazuje pogovor z dr. Deborah Nucatola iz omenjene organizacije, ki je vodilna svetovna organizacija za spodbujanje in izvajanje splava. Že od leta 2009 pa izvaja splave tako, da ostanejo določeni deli telesa umorjenih otrok nedotaknjeni in so primerni za prodajo. Za ena jetra splavljenega otroka dobijo med 30 in 100 dolarjev, letno pa ta organizacija prejme kar 500 milijonov dolarjev ameriških davkoplačevalcev. Najbolj ironično pri vsem tem pa je, da je se je Obamovo sodno ministrstvo zdaj spravilo na skupino, ki je skrivno posnela video izjave predstavnikov organizacije, namesto, da bi preiskalo, ali je Planned Parenthood res prodajalo dele telesa otrok.

Ameriško sodno ministrstvo je napovedalo načrte za preiskovanje skupine, ki je posnela tajne video posnetke. Ti namreč kažejo, kako zaposleni pri Načrtovanem starševstvu priznajo, da pridobivajo in prodajajo organe, ki jih iztrgajo iz teles splavljenih otrok. Dr. Deborah Nucatola na posnetku jasno priznava, da je to kar počne nezakonito. V podružnici klinike Planned Parenthood v Los Angelesu zdravnica opravi splav tudi do 24. tedna nosečnosti. Zato, da dobi nepoškodovane dele splavljenih otrok mora namreč uporabiti posebno tehniko splava, ki se imenuje delni rodnostni splav. Na posnetku jo je mogoče videti, kako neprizadeto žveči solato in pije vino, medtem pa do najbolj gnusnih podrobnosti razloži proces svojega dela in se pogaja o ceni za posamezne dele telesa.

Dr. Nucatola igralcema, ki se predstavita kot potencialna kupca organov razloži, da splav običajno opravi pod ultrazvočnim vodenjem, saj lahko le tako natančno s klešči odlomi tiste dele nerojenega otroka, ki jih potrebuje za prodajo. "Mi smo izurjeni v pridobivanju organov kot so srce, pljuča, jetra. Zdrobim zgoraj in spodaj, sredina pa ostane nedotaknjena. Trenutno je na tržišču največje zanimanje za jetra. Včasih pa nam uspe celo posrkati ven nepoškodovano glavo, ki je največji del," pove neprizadeto.

Drug video pa posnetek prikazuje predsednico Planned Parnethood Cecile Richards, ki hvali delo krute zdravnice Nucatole, ki kupcem s svojim delom lajša zbiranje tkiva ploda.

Dva tedna po tem, ko so raziskovalni novinarji objavili prvi video, so podjetja Coca-Cola, Ford in Xerox, umaknili ogromne finančne podpore tej vodilni svetovni organizaciji za propagando in izvajanje splava. Zvezni zakon v ZDA namreč prepoveduje prodajo telesnih delov splavljenih otrok. Žal pa se preiskovalci bolj kot s tem, da bi raziskali kriminalno vodstvo organizacije Planned Parenthood, ukvarjajo s tem ali so video posnetki novinarjev pridobljeni na zakonit način. Sporna organizacija trdi, da je so bili zlorabljeni, povsem pričakovano pa jih branijo tudi predsednik Obama in njegovi zavezniki, štirje demokrati v kongresu.

Ker se je ekipa Centra za medicinski napredek razkrila že po dveh objavljenih video posnetkih, pa mnogi predvidevajo, da imajo še kar nekaj video posnetkov na zalogi. Zato so pri Planned Parenthood previdni z izjavami. Obsežna preiskovalna novinarska študija naj bi trajala že tri leta in kakor kaže ne bodo popustili pod izjemnimi finančnimi pritiski ter grožnjami in bodo vztrajali v svojih prizadevanjih, da se razkrije resnica. Cilj študije je namreč do potankosti razkriti ozadje trgovanja s človeškimi deli splavljenih otrok.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...