Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Ruska tržnica s sadjem in zelenjavo (foto: sputniknews.com)
Ruska tržnica s sadjem in zelenjavo

Rusija prehransko samooskrbna do leta 2025?

Kmetijstvo | 28.07.2015, 11:22

Ruska vlada je prepričana, da bo v naslednjih desetih letih, s spodbujanjem domače kmetijske pridelave, ne samo uspela doseči samooskrbo s hrano, ampak tudi spodbuditi njen izvoz. Zanimivo je, da so k temu preobratu prispevale predvsem gospodarske sankcije, ki jih je zaradi ukrajinskega konflikta uvedla EU.

Evropska unija je sankcije 22. junija letos podaljšala še za pol leta, kot povračilni ukrep pa je Rusija dva dni kasneje embargo na uvoz evropske hrane podaljšala še za eno leto. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki je v nedavnem intervjuju za RTV Slovenija, sankcije označil kot nesmiselne, ne skriva, da so le te hudo udarile na gospodarskem področju, a so hkrati, kot kaže, botrovale k preporodu ruske pridelave hrane. V interjuju z Vlasto Jeseničnik je odločitev za podaljšanje embarga na uvoz hrane Medvedjev označil za čisto pragmatično odločitev: "... gre za čisto pragmatično zgodbo. Naši ukrepi so povezani z živili. Zdaj se dejavno ukvarjamo z nadomeščanjem živilskih izdelkov, pridelujemo jih doma. Naša država je ogromna, kmetijstvo je ogromno, lahko se sami prehranimo," je opozoril Medvedjev.

Medtem ko je Rusija že samooskrbna na področju žit, sladkorja in olja, ter to hrano tudi izvaža, pa je v zadnjem letu embarga opazen porast domače pridelave mesa, mleka in mlečnih izdelkov, jajc ter rib. Prav Medvedjev osebno, ki je Putinu tudi predlagal podaljšanje prehranskega embarga, naj bi se aktivno zavzel za nov veter v dolgoročnejšem načrtovanju ruske kmetijske pridelave, ki naj bi se posebej osredotočila tudi na pridelavo zelenjave in sadja.

Embargo uvoza prehranskih izdelkov iz Evrope je v letu dni, po poročanju agencije SputnikNews, hrano v Rusiji v povprečju podražil za 23 odstotkov. Ta podražitev pa je domačo rusko kmetijsko pridelavo naredila privlačnejšo in že v prihodnjem letu naj bi znova preorali milijone hektarjev zadnja leta neobdelane zemlje.

Viri:

Kmetijstvo
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...