Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec

Kardinal Filoni o Cerkvi v Iraku

Svet | 27.07.2015, 09:39 Marjana Debevec

Prefekt Kongregacije za evangelizacijo narodov kardinal Fernando Filoni je po petih letih opravljanja službe apostolskega nuncija v Iraku napisal knjigo z naslovom: v Cerkev v Iraku. Kardinal v svojem delu opisuje zgodovino, razvoj in poslanstvo Cerkve v Iraku, od njenih začetkov do današnjih dni. Spomnimo še, da je papež Frančišek je kardinala Filonija v zadnjem obdobju dvakrat kot svojega posebnega odposlanca poslal med iraške begunce.

Po besedah kardinala Filonija gre v Iraku za »junaško Cerkev«, kakor sta jo opredelila tako sedanji papež kot njegov predhodnik Benedikt XVI. Danes so tamkajšnji kristjani skupaj z drugimi manjšinami med najbolj ubogimi. Zaradi preganjanja so morali zapustiti vse, svoje domove in imetje.

Ko je prefekt prvič kot papežev odposlanec obiskal iraške begunce, je doživel predvsem šok. Srečal se je z družinami, ki so se v roku zgolj štiriindvajsetih ur znašle v nečloveških okoliščinah. Na tisoče pregnanih oseb je brez vseh sredstev prenočevalo na prostem, na tleh, pod drevesi – pri temperaturah, ki so se dvignile tudi do 48 stopinj. Temu je potrebno dodati še vse probleme, povezane z boleznimi, hrano in pitno vodo. Filonijev drugi obisk kasneje je imel namen kristjanom in ostalim manjšinam pokazati, da niso pozabljeni.

Kardinal Filoni v svoji knjigi o Cerkvi v Iraku govori tudi o temeljnem prispevku kristjanov k življenju, tradiciji in kulturi tiste dežele. Med drugim tudi sedanji predstavniki oblasti priznavajo, da imajo kristjani naravno pravico biti tam, saj so drugi narodi prišli kasneje.

Prihodnost kristjanov v Iraku pa je sedaj bistveno povezana s političnimi okoliščinami. Na državnem ozemlju je prisotnih več verstev, narodnosti in etnij, ki so bile v zgodovini prisiljene sobivati. Kardinal Filoni v sedanji situaciji zato opozarja, da ni dovolj samo strpnost. Le nova logika, po kateri so vsakomur priznane njegove državljanske, človekove, socialne in politične pravice, lahko omogoči sobivanje.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...