Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Papežu v ZDA upadla priljubljenost, pričakuje se, da bo narasla po obisku

Cerkev po svetu | 23.07.2015, 11:20 Marta Jerebič

Papež Frančišek je v ZDA še vedno zelo priljubljen, a ne več tako zelo, kot je bil pred enim letom. Ameriški inštitut za raziskavo javnega mnenja Gallup je raziskavo o priljubljenosti svetega očeta opravil dva meseca pred njegovim obiskom v New Yorku, Washingtonu in Filadelfiji. 59 odstotkov Američanov je Frančišku naklonjenih, 16 odstotkov ne, 25 odstotkov Američanov pa o njem nima nobenega mnenja ali zanj sploh še niso slišali. Mesec dni po izvolitvi mu je bil naklonjen približno enak odstotek, vendar pa je bil delež tistih, ki so imeli o njem nenaklonjeno mnenje, le 10 odstoten, danes je takih 6 odstotkov več.

Frančiškova priljubljenost v ZDA je bila na vrhuncu februarja lani, ko je imelo po Gallupu dobro mnenje o njem kar 76 odstotkov Američanov, 9 odstotkov anketirancev mu ni bilo naklonjenih, 16 odstotkov pa ni imelo mnenja ali zanj niso slišali.

Pogled na izid najnovejše raziskave javnega mnenja kaže, da se je Frančiškova priljubljenost vrnila na stopnjo v času, ko je bil izvoljen za papeža, le število tistih, ki mu niso naklonjeni, se je povečalo z 9 oziroma 10 odstotkov na 16 odstotkov. Njegova priljubljenost je najbolj upadla med katoličani (z 89 odstotkov na 71 odstotkov, kar je 18-odstotni upad) in med Američani, ki se imajo za politične konservativce (tu je upad priljubljenosti kar 27 odstoten, in sicer z 72 odstotkov na 45 odstotkov.

Kot pri vseh tovrstnih anketah je treba biti previden pri sklepih. Rečemo pa lahko, da je papeževa priljubljenost pri Američanih odvisna tudi od tega, kako ga prikazujejo tamkajšnji mediji: ob izvolitvi kot revolucionarja, ki je v Cerkvi na videz spremenil vse, sedaj pa kot 'marksističnega' papeža, ki je sovražnik kapitalističnega gospodarstva.

A kot je bilo že v primeru njegovih predhodnikov Benedikta XVI. in Janeza Pavla II., se bodo odstotki po Frančiškovem obisku v ZDA najverjetneje spremenili, ko bo veliko več ljudi imelo priložnost, da vidijo, kaj dela, in ga slišalo govoriti. »Mislim, da se bodo čustva Newyorčanov do papeža odražala na ulicah mesta. Kamorkoli bo šel, mislim, da bomo priča veliki naklonjenosti,« je za Romereports povedal newyorški župan Bill de Blasio.

Ko je ZDA obiskal Benedikt XVI., je njegova priljubljenost aprila 2008 dosegla 63 odstotkov, leta 2010 pa sredi pedofilskega škandala, proti kateremu se je odločno boril, padla na 40 odstotkov.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...