Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Srp in kladivo za papeža?

Cerkev po svetu | 10.07.2015, 13:00 Marta Jerebič

Bolivijski predsednik Evo Morales, predstavnik politične levice, je za papeža Frančiška med njegovim obiskom v Boliviji izbral nenavadno darilo. Ob uradnem sprejemu v prestolnici La Paz je svetemu očetu izročil leseno razpelo, pritrjeno na kipec srpa in kladiva. Neobičajni marksistično-krščanski simbol je krasilo tudi odlikovanje, ki ga je Morales osuplemu papežu obesil okoli vratu.

Kot piše spletni portal tednika Družina, se je Frančišek na darilo sprva odzval s precejšnjim dvomom. Ob pogledu na »komunistično razpelo« naj bi zmajal z glavo in komentiral: »Tole pa ni v redu.« Kasneje so mu pojasnili, da je bilo takšno razpelo zelo ljubo španskemu jezuitskemu patru Luisu Espinalu, ki je bil leta 1980 mučen in ustreljen v bolivijski prestolnici. Papež je Espinala, ki se je med drugim udeleževal tudi delavskih bojev in gladovnih stavk bolivijskih rudarjev, ob prihodu v Bolivijo počastil kot »nadležnega« oznanjevalca evangelija in zanj tudi javno molil na kraju, kjer so našli njegove posmrtne ostanke.

Simbol izhaja iz obdobja, v katerem se je tudi številnim jezuitskim teologom zdela mogoča sinteza marksističnega revolucionarnega nauka in Jezusovega oznanila. Jesuit Jose Mario Bergoglio, danes papež Frančišek, v tistem času, v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ni pripadal temu krilu reda. Papež Janez Pavel II. (1978-2005), ki je dobro poznal komunistične diktature v vzhodni Evropi, je skupaj s takratnim kardinalom Josefom Ratzingerjem te poskuse zavrnil in jih označil kot nezdružljive s krščansko podobo človeka.

Papež Frančišek je svojemu gostitelju v dar izročil Marijino ikono »Salus Populi Romani«, zavetnico italijanske prestolnice.

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je na tiskovni konferenci pojasnil, da papež ni poznal zgodovine razpela s srpom in kladivom, povedal pa je tudi, da p. Espinal simbola ni enačil z ideologijo, temveč z upanjem za dialog med komunizmom in Cerkvijo.

Moralesovo darilo je po vsem svetu povzročilo precejšnje razburjenje, bolivijskega predsednika pa so v svetovnih medijih hitro obtožili, da želi papežev obisk izkoristiti v politične namene. Latinskoameriški katoličani so izbor darila bolivijskega predsednika označili kot neprimeren, saj naj bi bil marksistični simbol žaljiv do vseh žrtev zgodovinskih totalitarnih komunističnih režimov in terorističnih skupin na celini.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...