Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Juncker odločno proti grexitu

Politika | 07.07.2015, 10:56 Petra Stopar

Finančni ministri območja evra se v Bruslju znova sestajajo na kriznem sestanku o reševanju grške dolžniške krize. Potem ko so Grki na referendumu z veliko večino zavrnili ukrepe mednarodnih posojilodajalcev v zameno za novo finančno pomoč, Evropa od grške vlade pričakuje nove predloge reform. Zvečer se bodo na to temo sestali tudi voditelji članic Evropske unije.

Potem ko je grški finančni minister Janis Varoufakis odstopil s položaja, se v Bruslju kot novi minister od danes pogovarja Evklid Cakalotos. Tam se mudita tudi slovenski minister Dušan Mramor in premier Miro Cerar.

Juncker odločno proti grexitu

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa se je dopoldne udeležil še seje Evropskega parlamenta in pred poslanci zagotovil, da se Grki lahko zanesejo na Evropsko komisijo, ki je pripravljena pomagati pri doseganju dogovora. Sam spoštuje odločitev Grkov, bi jo pa tudi rad razumel, zato bo grškega premierja Aleksisa Ciprasa prosil, naj mu pojasni, čemu so rekli „ne“.

Kljub temu, da je položaj zaradi tega otežen, je prvi komisar poudaril: „Naš majhen ego in moj velik ego moramo potisniti stran in se soočiti s položajem. Moja želja na koncu vsega je preprečiti izstop Grčije iz območja evra. Sem proti grexitu.“ Meni, da si nekateri očitno odprto ali skrivoma prizadevajo za grexit. Po njegovi oceni rešitev ne bo preprosta. „Moja izkušnja je, da so preprosti odgovori praviloma napačni. V Evropi ni preprostih odgovorov.“

Pripravljenost na nadaljevanje pogajanj sta sinoči izrazila tudi nemška kanclerka Angela Merkl in francoski predsednik Francois Hollande ter strani pozvala k odgovornemu ravnanju. Pariz in Berlin opozarjata na ravnotežje med solidarnostjo in odgovornostjo, kar pomeni varčevalno-reformni ukrepi v zameno za finančno pomoč.

Zver: V prihodnje bo treba bolj trezno razmisliti

Milan Zver iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) meni, da se Grčija brez pomoči Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada ne bo rešila. Spomnil je, da dodatnega popuščanja s strani Evrope ne bo: „Grčija je imela še prejšnji teden lepo priložnost, da sprejme zadnjo ponudbo Evropske komisije, a jo je zavrnila, zapustila pogajanja, politično odgovornost za to dejanje bi moral nekdo prevzeti.“

O izpostavljenosti tveganja Slovenije do Grčije pa je dejal, da je pred petimi leti, ko je Slovenija odobrila posojilo, manjkal dober premislek. „SDS je bila v parlamentu takrat edina, ki je pomoči nasprotovala. Nekatere države, kot je recimo Slovaška, niso bile udeležene pri dajanju pomoči. Čeprav je bila Grčija v boljši finančni in gospodarski kondiciji, kot Slovenija, ki je bila takrat v hudi recesiji. Zagotovo bo treba v prihodnje bolj trezno razmisliti, ko bomo dajali tovrstne pomoči še posebej tistim, ki so neverodostojni in ki vidijo solidarnost samo v eno smer,“ je pojasnil evropski poslanec iz EPP.

Evropska centralna banka je včeraj ohranila obseg nujne likvidnostne pomoči grškim bankam. Te bodo tudi jutri še zaprte, hkrati z omejitvami dvigov gotovine na bankomatih.

Politika, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.