Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

L'Osservatore Romano: Grška dolžniška kriza kaže na šibkost EU, ki temelji na financah

Svet | 07.07.2015, 10:02 Marta Jerebič

Na grško dolžniško krizo so se odzvali tudi vatikanski časopis L'osservatore Romano, predsednik grške škofovske konference in predsednik grške Karitas.

Vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano meni, da grška dolžniška kriza kaže na šibkost Evropske unije, ki temelji le na financah, in da je to priložnost, da spremeni koncept Evrope. Sedanji sistem se mora spremeniti, tudi za ceno bolečih odločitev, kot je na primer grški izhod iz evroobmočja, je časopis zapisal v včerajšnji izdaji. L'Osservatore Romano trdi, da nastaja vse večja vrzel med vodstvom Evropske unije in navadnimi ljudmi. Napetost se izraža v pojavih, kot so nacionalizem, skrajnost stališč in pojav novih osebnosti. Zdrava evropska skupnost mora temeljiti na pravi integraciji, ne samo na bančni uniji ali finančnem združevanju, še poudarja vatikanski dnevnik.

Predsednik grške katoliške škofovske konference, msgr. Franghiskos Papamanolis, pa je bil v pogovoru za italijansko agencijo SIR kritičen do postavljenega vprašanja na referendumu. Ta je namreč volivce spraševal, ali naj sprejmejo ali ne načrt sporazuma, ki so ga 25. junija letos predstavili Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad. Vsebine tega sporazuma ni nihče poznal, saj ni bil niti preveden v grščino, je opozoril msgr. Papamanolis. Če bi bilo vprašanje: ali želite Evropo, želite evro, bi po njegovem mnenju 80 odstotkov volivcev odgovorilo pritrdilno.

Predsednik grške Karitas, p. Antonio Voutisinos, pa je poudaril, da z referendumom niso rekli ne Evropi ali evru, ampak varčevalnim ukrepom, ki le povečujejo revščino prebivalstva. Če bodo banke ostale zaprte, bo tveganje za socialne napetosti in nemire zelo visoko, je opozoril.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...