Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Nigerija (foto: ARO)
Nigerija

V Nigeriji samomorilski napadi spet kosili

Svet | 04.07.2015, 18:04

V neki vasi na severovzhodu Nigerije, nedaleč od mesta Maiduguri, se je ponoči razstrelilo kar šest samomorilskih napadalk. Po današnjih navedbah nigerijske vojske so pobile na desetine ljudi, očividci pa poročajo o okoli 50 mrtvih.

Šlo naj bi za pripadnice skrajne skupine Boko Haram. Ta naj bi v samo treh dneh pobila že kakih 200 ljudi.  Tarča napada v noči s petka na danes je bila vas Zabarmari, ki leži le kakih deset kilometrov od prestolnice nigerijske zvezne države Borno Maiduguri.

Najprej naj bi v vas vdrli pripadniki Boko Harama in iz nje pregnali vladne vojake. Ko so ti odšli in ko so začeli bežati lokalni prebivalci, so mednje prišle samomorilske napadalke in se razstrelile, navedbe očividcev povzema francoska tiskovna agencija AFP. Poleg na desetine mrtvih naj bi bilo kakih sto ljudi ranjenih, skrajneži pa so tudi uničili precejšen del vasi.

Boko Haram, ki želi na severovzhodu Nigerije vzpostaviti strogo islamsko državo in je prisegel zvestobo džihadistom Islamske države (IS), je še dodatno okrepil svojo krvavo kampanjo, potem ko je oblast v Nigeriji konec maja prevzel Mohamed Buhari. Ta zatrjuje, da bo skrajneže, ki so v zadnjih šestih letih pobili že okoli 15.000 ljudi, premagal.

Samo v zadnjih treh dneh je bilo v napadih Boko Harama na vasi in mošeje ubitih okoli 200 ljudi, še dodaja AFP.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...