Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Srečanje v Rimu (foto: www.taize.fr)
Srečanje v Rimu

Priprave na 8. svetovno srečanje družin

Slovenija | 03.07.2015, 13:40 Marjana Debevec

Priprave na 8. svetovno srečanje družin so v polnem teku. Pod naslovom: „Ljubezen je naše poslanstvo. Družina, v polnosti živa“, bo potekalo v Filadelfiji v ZDA od 22. do 27. septembra. Do zdaj je za kongres prijavljenih že več kot 12 tisoč udeležencev, osrednje slovesnosti pa naj bi se udeležilo od milijona do dveh milijonov romarjev.

Osmo svetovno srečanje družin bo dragocena priložnost, da se v središče pozornosti Cerkve in civilne družbe postavi družino, je ob predstavitvi dogodka zatrdil predsednik papeškega sveta za družino msgr. Vincenzo Paglia. Udeleženci bodo namreč lahko prisluhnili resničnim in konkretnim zgodbam številnih družin. Njihovo pripovedovanje bo priložnost, da se približamo lepoti ljubezni, ki raste v zvestobi in rojeva življenje, prav tako pa se bo govorilo naporih in trpljenju, s katerimi se spoprijema današnja družina. »V središče postavimo družine, to srečanje je njihovo in za njih: družine so nosilke in temeljni naslovniki srečanja,« je dejal Paglia. Izpostavil je pomen družine kot so-graditeljice Cerkve in podpornice družbe ter dodal, da bodo v Filadelfiji tudi predstavili nekatere mednarodne raziskave, ki z znanstvenega vidika obravnavajo ta pozitivni prispevek družine v družbi. „Tudi če o tem ne govorimo; tudi če so družine včasih zatirane, tudi če so včasih pozabljene“, je dejal Paglia.

Dejal je tudi, da družina stalno potrebuje pomoč in podporo celotne cerkvene skupnosti, zato bodo vse samostane po svetu zaprosili, da srečanje družin spremljajo tudi z molitvijo.

Filadelfija bo veliko praznovanje družin po vsem svetu, ko se bo lahko videlo in pokazalo na lepoto in možnost, da lahko vse človeštvo postane ena sama družina narodov. To so po Pagliovih besedah tudi sanje Boga. Naznanil je, da bo ob koncu nedeljske maše, 27. septembra, papež Frančišek izročil Lukov evangelij družinam iz velikih mest na vseh petih celinah: iz Kinšase v Afriki, Havane v Ameriki, Hanoja v Aziji, Sydneyja v Avstraliji in Marsiglie v Evropi. Šlo bo za simbolično gesto, ki jo bo spremljala razdelitev milijona kopij Lukovega evangelija v omenjenih velikih mestih, predvsem v njihovih najrevnejših in obrobnih predelih. »Družinam po svetu želimo ponuditi hrano evangelija, da bi med seboj, v Cerkvi in družbi gradile vezi ljubezni,« je povedal Paglia.

Povejmo še to, da se do zdaj registriralo več kot 12 tisoč udeležencev srečanja družin v Filadelfiji. Največ jih po pričakovanju prihaja iz ZDA, sledijo pa jim Kanada, Vietnam, Dominikanska republika in Nigerija. Organizatorji še sporočajo, da je več kot 1.600 oseb dalo na razpolago svoje domove za družine, ki bodo prišle v Filadelfijo.

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...