Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Grški premier Cipras in predsednik Evropske komisije Juncker (foto: ec.europa.eu)
Grški premier Cipras in predsednik Evropske komisije Juncker

Juncker: Pogajanja po grškem referendumu bodo težka

Svet | 03.07.2015, 13:38 Petra Stopar

Grčija je na robu plačilne nesposobnosti, potem ko vladi pod vodstvom levičarske Sirize v zadnjih mesecih z mednarodnimi posojilodajalci ni uspelo doseči dogovora o pogojih za nadaljnjo finančno pomoč. Državo v nedeljo čaka referendum, na katerem bo odločala o predlogih posojilodajalcev za reforme, ki bi bile potrebne v zameno za novo pomoč.

Do tedaj so pogajanja prekinjena. Sodeč po zadnjih javnomnenjskih anketah so Grki reformam naklonjeni, čeprav jih premier Aleksis Cipras poziva h glasovanju proti.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ob obisku v Luksemburgu, ki je ravno prevzel predsedovanje Evropski uniji, povedal, da bo položaj Grkov v pogajanjih z mednarodnimi posojilodajalci občutno poslabšan, če bodo na referendumu glasovali proti pogojem. Ni pa hotel neposredno odgovoriti na vprašanje, ali se bodo pogajanja s Ciprasovo vlado v primeru zavrnitve sploh nadaljevala: „Program pomoči za Grčijo je končan, zdaj ni nobenih pogajanj, če Grki na referendumu glasujejo NE, bodo storili vse kaj drugega, kot okrepili svoj pogajalski položaj.“ Tudi če bodo glasovali za, sledijo težka pogajanja, je dodal.

Grki se te dni soočajo z različnimi pozivi, kako naj glasujejo. Vlada volivce poziva, naj odkljukajo ne, voditelji Evropske unije pa opozarjajo, da se bodo Grki v bistvu odločali o tem, ali želijo ostati v območju z evrom.

Finančni minister Janis Varufakis je v pogovoru za britanski BBC izrazil prepričanje, da bo dogovor o pomoči dosežen, ne glede na izid referenduma. Sam pa bi v primeru podpore Grkov reformnim ukrepom odstopil s položaja. Ne bi bilo presenečenje, če bi to storila celotna vlada, menijo analitiki. „Cipras predvsem išče način, kako bi sam s svojim skrajnim levičarskim gibanjem preživel. Mislim, da bo to težko, kajti samega sebe je spravil v past. Pred volitvami je Grkom populistično obljubljal nemogoče, na ta način je osvojil oblast, obljubljal, da ne bo več varčevanja, da se bo uprl Evropi. Ta Evropa pa je zdaj povedala, da mora račun za te svoje politične obljube nositi sam,“ trdi ekonomist Matej Lahovnik, po mnenju katerega se Grčiji trenutno obeta precej črn scenarij. Ali je nedeljski referendum sploh zakonit, pa bo odločilo najvišje grško upravno sodišče.

Medtem ko so banke v Grčiji še vedno zaprte, dvigi gotovine na bankomatih omejeni, pa v turističnih agencijah mirijo, da ni nobene potrebe za skrb. Nataša Jeza Kotnik z agencije Sonček je povedala, da omejitve za turiste ne veljajo: „Dvig 60 evrov velja samo za domačine. Banke so zaprte, tako da stranke opozarjamo, naj vzamejo s seboj več gotovine.“ Nika Vrhovnik s Palme poudarja, da dvigovanje gotovine na otokih poteka normalno. „Naj poudarim, da so grški otoki od celine ločeni in tudi ritem tam je drugačen. Gostom predlagamo, naj vzamejo kakšen evro več, s karticami se namreč ne da povsod plačevati, tako je bilo že v preteklosti, tako da to ni nobena novost,“ je povedala za naš radio. Agencije odpovedi počitnic v Grčiji ali manjšega povpraševanja ne občutijo.

Svet, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.