Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Do referenduma v Grčiji pogovori o finančni pomoči zamrznjeni

Evropska Unija | 02.07.2015, 11:18 Petra Stopar

Finančni ministri držav območja z evrom so pregledali zadnji predlog Grčije za dogovor o nadaljnji finančni pomoči tej obubožani državi. Odločili so se, da bodo pogajanja z grško vlado nadaljevali po nedeljskem referendumu, na katerem bodo Grki odločali o pogojih mednarodnih posojilodajalcev v zameno za dodatno finančno pomoč. Če bodo pogoje podprli, ni izključen odstop celotne vlade premierja Aleksisa Ciprasa, je sporočil grški finančni minister Janis Varufakis.

Grčija do izteka roka v torek opolnoči ni poravnala okoli 1,6 milijarde evrov obveznosti do Mednarodnega denarnega sklada, saj denarja nima več. Prav tako se je iztekel že večkrat podaljšani evrski mehanizem pomoči tej prezadolženi južnoevropski državi, ki mora v naslednjih tednih vrniti več milijard evrov Evropski centralni banki in imetnikom zakladnih menic. Atene, ki so tik pred vrati že petega bankrota v svoji zgodovini, so prepuščene same sebi, dokler ne bodo pristale na zahteve upnikov – Evropske komisije, centralne banke in denarnega sklada.

A pogoji o dodatnem varčevanju so za grško vlado tudi po vseh pretečenih rokih in po odbiti zadnji uri nesprejemljivi. Premier Cipras v Bruselj še kar naprej pošilja nove in nove popravke predlogov reform, ki jih zahtevajo upniki, svoje državljane poziva h glasovanju proti pogojem, ob čemer je predsednik evroskupine Jeroen Dijsselbloem po včerajšnji telekonferenci povedal: „Glede na politično situacijo, zavrnitev prejšnjih predlogov, referendum, ki bo potekal v nedeljo, in nasvet grške vlade za glasovanje proti ne vidimo nobene podlage za nadaljnje pogovore.“ V naslednjih dneh ne bodo potekali nobeni pogovori na ravni evroskupine niti med grškimi oblastmi in ustanovami o predlogih ali finančnih dogovorih, je dodal. „Zdaj bomo preprosto počakali na izid referenduma in upoštevali njegov rezultat. Zelo mi je žal za ta položaj glede na trdno odločenost grškega ljudstva, da je del Evrope in da ostane del evrskega območja, pri čemer jih popolnoma podpiramo.“ Da je treba počakati na referendum, je na Twitterju zapisal tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Medtem je bonitetna agencija Moody's sinoči kot zadnja od treh vodilnih agencij ta teden poslabšala oceno Grčijo in jo tako potisnila še globlje v območje ničvrednosti.

Evropska poslanka Romana Tomc meni, da se „velike obljube, ki jih je Cipras dal svojim volilcem, razblinjajo kot milni mehurčki”. Premier se po njenih besedah „igra s potrpežljivostjo ljudi, ki so upniki njegove države“. Upa, da se bodo Grki v nedeljo odločili za Evropo, ter da je zdaj pravi in še ravno zadnji trenutek za to dejanje.

Na grški narod, ki trpi zaradi krize, pa te dni še posebej misli tudi papež Frančišek, saj je vernike povabil k molitvi „za lepšo prihodnost“ Grkov. Kot je zapisal, so „vesti o gospodarskem in družbenem položaju Grčije zaskrbljujoče“. Zagotovil je svojo duhovno bližino številnim družinam, ki jih je tako globoko prizadela humanitarna in družbena kriza.

Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...